EUR
4,84 RON
(+0.02%)
USD
4,39 RON
(+0.49%)
GBP
5,39 RON
(+0.26%)
CHF
4,53 RON
(+0.3%)
BGN
2,47 RON
(+0.38%)
BYN
1,82 RON
(+1.1%)
CAD
3,18 RON
(+0.25%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,91 RON
(-0.43%)
JPY
0,04 RON
(+0.47%)
CZK
0,18 RON
(-0.75%)
INR
0,06 RON
(+0.42%)

Dosarul mită la prefect a luat o pauză

 
Magistraţii Curţii de Apel Iaşi au admis excepţia de neconstituţionalitate invocată de avocatul afaceristului Cristian Maftei, acuzat în dosarul în care este judecat prefectul suspendat de Iaşi Radu Vasile Prisăcaru. Decizia a fost luată după ce avocatul lui Maftei, Marius Striblea, a susţinut în faţa instanţei că, în conformitate cu legislaţia, infracţiunile săvârşite de avocaţi pot fi judecate doar de magistraţii Curţii de Apel.
 
În dosarul „mită la prefect” este judecat şi avocatul Toni Baltag, motiv pentru care dosarul a fost mutat, în aprilie, de la Tribunalul Iaşi la Curtea de Apel. Acest lucru a nemulţumit, însă, avocaţii celorlalţi trei inculpaţi, care susţin că nu mai pot avea acces la o altă cale de atac. Dosarul urmează să fie trimis la Curtea Constituţională, pentru a se pronunţa asupra temeiniciei excepţiei invocate de Marius Striblea. Până atunci, procesul de la Iaşi va fi suspendat.
 
Prefectul judeţului Iaşi, Radu Vasile Prisăcaru, a fost reţinut pe 31 august 2006 de procurorii DNA, în urma unui flagrant, pentru luare de mită. În acelaşi dosar au fost re-ţinuţi şeful Agenţiei Domeniilor Statului Iaşi, Flavius Ioniţă, omul de afaceri Cristian Maftei şi avocatul Toni Baltag, sub acuzaţia de luare de mită şi complicitate la luare de mită.
 
Denunţătorul, omul de afaceri Dorin Forna, soţul decanului Facultăţii de Stomatologie, Norina Consuela Forna, susţinea că prefectul Radu Vasile Prisăcaru şi şeful ADS Iaşi, Flavius Ioniţă, ar fi condiţionat retrocedarea unei suprafeţe către soţia sa, moştenitoarea unui teren de 16 hectare în comuna Rediu.
 
Potrivit denunţului formulat de Forna, pentru a putea fi pusă în posesia terenului, Prisăcaru şi Ioniţă i-au propus în schimb o suprafaţă de aceleaşi dimensiuni situată în comuna Miroslava, în imediata vecinatate a Iaşiului, pe E 584, în apropierea complexului „Metro”. Pentru aceasta, susţine Forna în denunţul său, soţia sa, Norina Consuela Forna, trebuia să-i dea prefectului, cu titlu gratuit, două hectare din totalul terenului care urma să fie retrocedat, iar directorului ADS Iaşi, Flavius Ioniţă, unul.
Cele trei hectare de teren au fost evaluate în cursul anului trecut la aproximativ 600.000 euro.
 
Anchetatorii au stabilit că avocatul Cristian Toni Baltag, care reprezenta interesele lui Forna, şi o-mul de afaceri Cristian Maftei au fost cei care au intermediat „afacerea”. Astfel, Maftei ar fi urmat să cumpere la un preţ modic de la Forna trei hectare de teren, urmând să le vândă, iar banii i-ar fi revenit prefectului şi şefului ADS Iaşi. În timpul perioadei de arest preventiv, Radu Prisăcaru şi Flavius Ioniţă au fost suspendaţi din funcţie.
 
Primul termen al procesului a avut loc la Iaşi, pe 8 ianuarie 2007. O lună mai târziu, pe 8 februarie, judecătorii ieşeni au anulat ordinul de punere în posesie pentru familia Forna, denunţătorii lui Prisăcaru. Flavius Ioniţă a fost repus, pe 15 mai, în funcţie la Agenţia Domeniilor Statului.
Termenele din 6 şi 27 iunie ale procesului nu s-au mai susţinut din cauza lipsei omului de afaceri Cristian Maftei, plecat în străinătate. (Sursa: Rompres)
 
 
 
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata