Mai multe cerinţe pentru asociaţiile care solicită statut de utilitate publică

 
Asociaţiile şi fundaţiile care solicită statut de utilitate publică vor avea obligativitatea de a îndeplini cerinţe suplimentare, comparativ cu legislaţia în vigoare, pentru a beneficia de acest statut. Guvernul a modificat, printr-un proiect de lege, Ordonanţa Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii. Noile reglementări au scopul de a asigura o selectare mai riguroasă a organizaţiilor care vor beneficia de acest statut.
 
Astfel, o asociaţie sau fundaţie poate fi recunoscută de către Guvern ca fiind de utilitate publică dacă prezintă documente din care să rezulte că activităţile desfăşurate au condus la rezultate reale pentru comunitate, faptul că nu desfăşoară activităţi angajate politic, că îşi desfăşoară activitatea într-un sediu adecvat, că dispune de personal care are pregătirea profesională necesară şi de resurse financiare.
 
De asemenea, asociaţia respectivă trebuie să facă dovada unei capacităţi de autofinanţare a serviciilor dezvoltate de cel puţin 30% din costul total al acestora.
 
Pe lângă aceste cerinţe, asociaţiile şi fundaţiile pot fi recunoscute de către Guvern ca fiind de utilitate publică dacă respectă, cumulativ, următoarele condiţiii:
• activitatea acesteia se desfăşoară în interes general sau al unor colectivităţi, după caz; funcţionează de cel puţin trei ani;
 
• prezintă un raport de activitate din care să rezulte desfăşurarea unei activităţi anterioare semnificative, prin derularea unor programe ori proiecte specifice scopului său, însoţit de situaţiile financiare anuale şi de bugetele de venituri şi cheltuieli pe ultimii trei ani;
 
•valoarea activului patrimonial pe fiecare dintre cei trei ani anteriori în parte este cel puţin egală cu valoarea patrimoniului iniţial.
 
Printr-o altă modificare introdusă de proiectul de lege adoptat de Guvern, se precizează că este interzisă utilizarea în denumirea asociaţiei a unor sintagme sau cuvinte susceptibile să creeze confuzie cu denumirea unor autorităţi sau instituţii publice sau de interes public naţional sau local.
 
Asociaţiile şi fundaţiile ale căror denumiri creează confuzie au obligaţia de a modifica denumirea în termen de trei luni de la intrarea în vigoare a legii. În caz contrar, asociaţia sau fundaţia respectivă poate fi dizolvată prin hotărâre judecătorească, la solicitarea oricărei autorităţi, instituţii sau persoane interesate.
Proiectul de lege adoptat de Guvern va fi trimis spre dezbatere şi adoptare Parlamentului.
 
 
 
Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.