EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,27 RON
(-0.03%)
GBP
5,41 RON
(-0.58%)
CHF
4,56 RON
(-0.06%)
BGN
2,48 RON
(-0.36%)
BYN
1,76 RON
(-0.43%)
CAD
3,16 RON
(-0.3%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.36%)
CZK
0,18 RON
(-0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.05%)

Telemedicina poate salva vieţi

În cazul unor înrăutăţiri a simptomelor bolii unui pacient aflat sub observaţie, medicul curant poate lua măsuri imediate pentru un tratament rapid şi corespunzător chiar şi de la distanţă.
Instrumentele medicale care funcţionează pe baza transmiterii datelor privind diagnosticul bolnavilor prin telefon fac posibilă terapia de la distanţă.
 
Această ramură a tratamentului medical se numeşte telemedicină şi este de aşteptat ca în viitor cât mai mulţi oameni să se poată bucura de acest tip de tratament comod şi sigur, scrie cotidianul ungar „Nepszabadsag”.
 
La târgul internaţional MEDICA, unde sunt expuse cele mai multe instrumente medicale, au fost prezentate numeroase aparate noi, folosite la terapii medicale la distanţă.
În esenţă, cea mai mare parte din această aparatură reprezintă o combinaţie între un mijloc obişnuit de diagnosticare şi un telefon, cu ajutorul căruia testele făcute de obicei de medici sau de asistentele medicale în cabinete medicale tradiţionale – măsurarea tensiunii arteriale, EKG-ul, a nivelului de oxigenare al sângelui – pot fi realizate în casa pacientului, chiar de către bolnav.
 
Datele odată obţinute pot fi trimise printr-o simplă apăsare a unui buton la centrul medical la care este arondat pacientul. Avantajul acestor aparate mai constă şi în aceea că bolnavul îşi poate verifica mai des starea sănătăţii.
 
Instituţia medicală care primeşte telefonic datele analizează fiecare informaţie, iar în cazul în care se constată o înrăutăţire a stării de sănătate a bolnavului, se iau măsuri pentru un tratament corespunzător. În Germania, nu puţini sunt acei bolnavi de inimă care, cu ajutorul unui aparat de telemedicină, se autocontrolează şi se află în relaţie zilnică cu un anume spital.
Monitorizarea permanentă a sarcinii, la domiciliu

În domeniul îngrijirii femeilor însărcinate, pentru realizarea metodei de „cartografiere” a fătului în interiorul uterului, a fost elaborat un aparat unic de telemedicină de către o echipă de specialişti ungari.

 
Sub conducerea profesorului Miklos Torok, prin folosirea unui cardiotocograf (CTG) portabil la domiciliul gravidei, în orice perioadă din zi şi din noapte, femeile însărcinate pot face analiza ecografică a bătăilor inimii fătului, iar datele din aparat intră imediat pe monitorul computerului medicului, sub supravegherea căruia se află femeia.
 
Investigaţiile sistematice făcute acasă de femei, în ultimele săptămâni ale sarcinii, cu aparatul portabil CTG pot reduce numărul de decese în rândul fetuşilor. În prezent există 30 de asemenea aparate portabile în cadrul Centrului Naţional de Sănătate, la secţia de obstetrică, iar aceste aparate pot fi accesibile viitoarelor mame. Profesorul Dr. Miklos Torok speră ca prin creşterea numărului şi prin răspândirea aparatului portabil CTG se vor putea preveni tot mai multe tragedii.

 
 
Sentimentul de siguranţă, „medicament” cu eficienţă confirmată

 
Studiul cel mai serios de cercetare privind terapia de la distanţă a fost făcută în Germania, unde s-a cercetat cazul al 426 de bolnavi de insuficienţă cardiacă gravă, pe o perioadă de 15 luni.
 
Pacienţii studiaţi au fost împărţiţi în trei grupe. În prima grupă tratamentul era făcut după metoda tradiţională, adică bolnavii erau chemaţi la control periodic. Starea bolnavilor repartizaţi în cea de a doua grupă era urmărită cu ajutorul unor mijloace moderne de terapie la distanţă. Pacienţii din a treia grupă erau sunaţi zilnic la telefon de o asistentă medicală de gardă care îi întreba cum se simt.
 
Jumătate din pacienţii grupei tratate în mod tradiţional au decedat în perioada experienţei, în timp ce pacienţii din grupa a doua şi a treia, care au fost controlaţi permanent sau zilnic au supravieţuit în proporţie de peste două-treimi. Între grupa controlată prin telefoane zilnice şi grupa controlată cu ajutorul unor aparate moderne nu a existat o diferenţă semnificativă.
 
Potrivit cotidianului ungar, concluzia experimentului a fost că rezultatele bune s-au înregistrat nu datorită unor mijloace tehnice avansate, ci datorită unei legături mai bune şi sistematice, precum şi al unui control permanent. Această preocupare permanentă a medicilor le oferă bolnavilor un sentiment de siguranţă.
 
 
 
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata