Contribuţiile sociale datorate de firme şi angajaţi se vor plăti pentru toate tipurile de venituri

Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă prin care lărgeşte baza de calcul a contribuţiilor sociale la toate veniturile realizate, precum primele şi alte stimulente financiare, se arată într-un comunicat al Executivului.
„În vederea urgentării stabilirii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2008, actul normativ lărgeşte baza de calcul a contribuţiilor sociale datorate de angajatori şi angajaţi, prin includerea tuturor veniturilor brute, realizate lunar.
 
Dacă în prevederile anterioare baza de calcul pentru contribuţiile sociale era salariul de bază plus sporurile cu caracter permanent, noile prevederi o extind la toate veniturile brute realizate, adăugându-se la salariu sumele din prime, stimulente, etc.
 
Astfel, pentru persoanele angajate care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă, baza de calcul este venitul brut realizat lunar. Pentru alţi lucrători angajaţi cu alte tipuri de contract, contribuţiile sociale se vor calcula pornind de la venitul lunar asigurat înscris în declaraţia sau contractul de asigurare socială.
 
Pentru angajatori, baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale va fi suma veniturilor care constituie baza de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale.
 
Lărgirea bazei de calcul pentru contribuţiile sociale constituie şi o bază pentru o viitoare reducere a cotelor de contribuţii de asigurări sociale datorate de angajatori şi angajaţi la bugetul asigurărilor pentru şomaj”, se precizează în comunicatul Guvernului.
 
 
 
Nu se va plăti contribuţia socială pentru drepturile de autor
 
 
Veniturile din drepturile de autor şi drepturile intelectuale nu vor fi afectate de noua reglementare privind extinderea plăţii contribuţiilor sociale la toate tipurile de venituri, a declarat ministrul Finanţelor, Varujan Vosganian, la un post de televiziune. „Condiţia mea de scriitor român mă obligă să iau apărarea oamenilor de cultură.
 
Drepturile de autor şi drepturile intelectuale nu intră în această reglementare. Există o singură excepţie: există cazuri rarisime, sunt câteva sute de persoane care nu au nici un venit salarial şi au numai drepturi de autor. Noi am considerat că este corect ca fiecare om să fie asigurat şi atunci, pentru aceste persoane se calculează, indiferent cât câştigă, contribuţiile la nivelul salariului minim”, a spus Vosganian.
 
„Nu poţi să dai afară din spital un om de cultură care este bolnav, numai pentru că nu a plătit contribuţiile. Pentru aceste persoane se va reţine contribuţia numai la nivelul salariului minim. Pentru ceilalţi, peste 90% din cazuri, nu se va impozita deloc”, a precizat ministrul Finanţelor.
 
În concluzie, a precizat el, tot salariul, primele, bonusurile, alte participaţii la beneficii se impozitează, cu excepţia dividendelor. Pentru toate acestea, înainte, dat fiind că era impozitarea proporţională, se făcea o limitare la pensie şi una la impunere. Acum, aşa cum e corect, se impozitează toate câştigurile ce decurg din condiţia de salariat şi, în mod similar, se acordă pensia pentru tot ce a muncit şi a câştigat persoana în cauză.
 
 
 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.