Administraţia publică şi învăţământ – cele mai mari creşteri ale costurilor forţei de muncă

 
Costul mediu lunar al forţei de muncă a fost anul trecut de 1.530 lei/salariat, în creştere cu 16,8% faţă de anul precedent, cele mai importante creşteri, de peste 20%, înregistrându-se în administraţie publică (plus 33,6%) şi învăţământ (plus 28,2%), potrivit datelor Institului Naţional de Statistică.
 
De asemenea, costul mediu lunar al forţei de muncă a mai crescut în 2006 în sectorul de sănătate şi asistenţă socială (plus 23,6%) şi în cel al industriei extractive (plus 23,1%).
Ponderea cheltuielilor directe în totalul cheltuielilor unităţii cu forţa de muncă a fost de 75,4% în 2006.
 
Din categoria cheltuielilor directe, sumele brute plătite de angajator din fondul de salarii (inclusiv premiile şi drepturile în natură) au avut cea mai mare pondere (71,8%). Contribuţiile pentru asigurările şi protecţia socială plătite de angajator au deţinut cea mai mare proporţie din cheltuielile indirecte ale unităţii cu forţa de muncă (20,3%).
 
Comparativ cu media pe economie se observă abateri semnificative pe activităţi economice, costul mediu lunar fiind superior în activităţile de intermedieri financiare (de peste 2,6 ori), industrie extractivă (de peste două ori), energie electrică, termică, gaze şi apă (plus 60,4%), administraţie publică (plus 27,4%), transporturi, depozitare şi comunicaţii (plus 25,8%).
 
Potrivit INS, în celelalte activităţi costul mediu lunar s-a situat aproape sau sub nivelul mediu pe ţară, cel mai scăzut fiind cel din pescuit şi piscicultură (minus 42%).
 
Costul mediu orar a fost în anul 2006 de 8,90 lei/oră, cu 17,3% mai mare faţă de anul 2005, creşteri ale costului mediu orar comparativ cu anul precedent înregistrându-se în toate activităţile economice.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.