CSSPP începe verificările în ceea ce priveşte corectitudinea înregistrării participanţilor la fondurile de pensii

 
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) va verifica, prin sondaj, corectitudinea înregistrării participanţilor la fondurile de pensii administrate privat (pe pilonul II) şi eventualele fraude în sistem, după cum a precizat preşedintele CSSPP, Mircea Oancea.
 
Perioada de aderare la fondurile de pensii obligatorii a demarat pe 17 septembrie, iar reglementările Comisiei prevăd ca fondurile să facă după două săptămâni primele raportări asupra numărului de participanţi atraşi.
 
„Administratorii transmit Casei Naţionale de Pensii datele primelor persoane pentru a fi înregistrate în Registrul participanţilor şi, în paralel, transmit CSSPP actele de aderare, scanate, la care se adaugă copie după actul de identitate, cu semnătura olografă. Facem verificări prin sondaj, la administratori. Verificăm în primul rând dublurile (persoanele care au semnat pentru două fonduri) şi unde există suspiciuni vom lua declaraţii de la participanţi şi de la administratori”, a precizat Oancea. Verificările vor fi efectuate de Comitetul de Monitorizare, format din opt membri ai CSSPP – angajaţi ai Direcţiei de Control şi alţi experţi.
 
Oancea a spus că verificările vor demara imediat ce Comisia va primi primele acte de aderare de la administratori, cel mai probabil pe 1 octombrie.
 
Persoanele eligibile care nu optează pentru un fond de pensii administrate privat până la data de 17 ianuarie 2008 vor fi distribuite de Casa Naţională de Pensii şi alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS), în mod aleatoriu, către fondurile autorizate, pe baza unui sistem informatic.
 
Preşedintele companiei „Allianz Ţiriac Pensii Private”, Crinu Andănuţ, avertiza recent că jumătate dintre românii care îşi aleg un fond de pensii private obligatorii în termen ar putea fi totuşi distribuiţi aleatoriu, după ce se constată că aceştia figurează cu semnătura de aderare la doi administratori.
 
Andănuţ estimează că jumătate din piaţă va fi invalidată din cauza semnăturilor duble şi angajaţii respectivi vor ajunge la „loteria” repartizării aleatorii. În opinia sa, confuzia va fi menţinută şi din cauza numărului mare de agenţi de marketing autorizaţi pentru pensiile private, circa 150.000 la trei milioane de persoane eligibile.
 
„Dacă marii administratori atacă piaţa cu zeci de mii de agenţi de marketing în prima lună de la începerea perioadei de aderare, companiile mai mici vor intra în pe piaţă în partea a doua şi, prin urmare, vor merge pe a doua semnătură”, atenţiona Andănuţ.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.