Problema României nu este creşterea salariilor, ci competitivitatea

 
Creşterea salariilor nu este problema cea mai mare a economiei româneşti, ci creşterea competitivităţii într-un ritm mai scăzut decât majorarea salarială, a declarat, reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional (FMI), Mihai Tănăsescu, la un post public de televiziune.
 
„În ultimii patru ani, creşterea salarială a fost de circa 20% anual, iar creşterea productivităţii a fost de doar 10-12%, ceea ce conduce la o scădere a competitivităţii economiei naţionale”, a explicat Tănăsescu.
 
FMI a tras un semnal de alarmă, în ultimul an, cu privire la majorările salariale operate de autorităţile din România, susţinând că acestea ar putea crea probleme pentru competitivitatea ţării şi s-ar putea răsfrânge în inflaţie.
 
Tănăsescu consideră că, în luna septembrie, inflaţia va înregistra un trend uşor crescător, urmând ca pe întreg anul 2007, inflaţia să ajungă la valoarea propusă de Banca Centrală, de circa 4 plus/minus 1%.
 
Reprezentantul României la FMI consideră că actuala criză de pe pieţe internaţionale s-ar putea răsfrânge şi asupra pieţei româneşti a creditelor. „Criza financiară nu şi-a spus încă ultimul cuvânt. Aceasta va afecta atât economia SUA, cât şi pe cea a ţărilor dezvoltate şi a celor mai puţin dezvoltate. Criza creditului va afecta creşterea economică la nivel mondial”, a adăugat Tănăsescu.
 
Legat de evoluţia leului din ultima perioadă, Tănăsescu este de părere că un nivel de 3,1 lei pentru un euro a fost rezultatul unei aprecieri forţate a leului. Acesta este de părere că leul se va stabiliza la valoarea de circa 3,5 lei pentru un euro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.