2008 şi 2009 vor aduce falimente pe piaţa dezvoltatorilor imobiliari

Piaţa locuinţelor este afectată, în prezent, de numărul prea mare de oferte, care depăşeşte cu mult numărul cererilor, astfel încât se aşteaptă o stagnare a preţurilor în perioada 2008-2009, odată cu primele falimente ale dezvoltatorilor imobiliari, a declarat Gabriel Zamfir, preşedintele Uniunii Naţionale Imobiliare (UNIM).
 
„La ora actuală cererea este depăşită de ofertă, astfel încât este de aşteptat o stagnare a preţurilor pentru următoarea perioadă. În acelaşi timp va stagna sau chiar va scădea piaţa apartamentelor vechi, care este în strânsă legătură cu piaţa apartamentelor noi”, a spus Gabriel Zamfir.
Acesta a precizat că sunt aşteptate şi falimente pe piaţa dezvoltatorilor imobiliari, din cauza numărului foarte mare de proiecte care nu-şi vor găsi cumpărători în următorii ani.
 
„În acest moment apar foarte multe oferte imobiliare noi pentru segmentul mediu spre superior, ori cererea foarte mare este pe segmentul accesibil în piaţa locuinţelor. Asta deşi în mare parte clienţii sunt aceiaşi, care fie nu vor mai putea cumpăra din cauza preţurilor mari, fie vor renunţa la idee”, a spus Zamfir.Deşi analiştii au estimat la începutul anului o creştere importantă a pieţei, rata de majorare lunară a vânzărilor a fost sub aşteptări.
 
„Boom-ul imobiliar estimat pentru 2007 nu s-a petrecut. De exemplu, pe segmentul creditului ipotecar/imobiliar creşterea a fost de 48% pe primele şapte luni ale anului. Dacă volumele lunare de credite vândute au crescut pe primele şapte luni faţă de 2006, totuşi rata de creştere nu este atât de mare precum cea estimată”, a spus Dorin Cojocaru, director executiv Retail la BCR.
 
Reprezentantul BCR a precizat că, în pofida normelor BNR, numărul persoanelor care pot lua credite a crescut uşor, dar numărul împrumuturilor acordate nu a înregistrat creşterea preconizată.
 
„Piaţa imobiliară ar fi trebuit să crească cu 20% în 2007, asta în ceea ce priveşte consumatorul final, dar creşterea a fost mai mică. Nu acelaşi lucru se poate spune despre achiziţia de terenuri, unde piaţa a crescut considerabil sau de piaţa chiriilor, în unele zone din jurul Bucureştiului, unde creşterea a fost una importantă”, a spus Gabriel Zamfir.
 
Dezvoltatorii imobiliari construiesc circa 14.000 de apartamente la nivelul Capitalei, în condiţiile în care peste 80% din locuinţele vândute anual în Bucureşti sunt apartamente. În Capitală există cea mai mare cerere de apartamente la nivelul ţării, însă şi aici se înregistrează o evoluţie care afectează cererea de apartamente la periferie.
 
Preţurile apartamentelor au crescut mai lent şi din cauza traficului din Capitală, fiind preferate apartamentele din complexele rezidenţiale ce vor fi construite pe locul fostelor platforme industriale.

 
Coborârea preţurilor sub 900 euro pe metru pătrat
 
În perioada următoare, se apreciază că apartamentele şi casele adresate persoanelor cu venituri mici se vor evidenţia prin coborârea preţurilor sub nivelul de 900 euro pe metru pătrat, ceea ce reprezintă mai puţin faţă de media preţului/mp construit în Bucureşti, care se situează în jurul valorii de 1.500 euro/mp.
 
Pe piaţa românească se observă apariţia semnificativă a dezvoltatorilor străini, cu un nivel mare de investiţii care a declanşat un proces alert în construcţia de noi imobile, dar şi creşterea vânzărilor de proprietăţi.

 
Vânzările de clădiri de birouri reprezintă  37% din totalul tranzacţiilor

 
Valoarea totală a tranzacţiilor pe piaţa clădirilor de birouri s-a cifrat la 172 milioane euro în primul semestru al anului 2007, ceea ce reprezintă 37% din volumul total al tranzacţiilor în domeniul imobiliar, potrivit unui raport al companiei „Jones Lang LaSalle”, prezentat la Congresul Internaţional Imobiliar.
Volumul tranzacţiilor din domeniul imobiliar a atins 464 milioane euro, în prima parte a acestui an, fără investiţiile în imobile în fază de proiect.
 
Piaţa spaţiilor birourilor s-a cifrat la 140.000 de metri pătraţi în primul semestru al anului 2007, dintre care 65% reprezintă ponderea birourilor clasa A. Stocul total de spaţii moderne de birouri se situează la 880.000 mp.
 
Randamentele investiţionale în domeniul imobiliar se vor diminua mai lent în semestrul II al anului 2007, după ce, în prima parte a anului, acestea au înregistrat o scădere rapidă, se arată în studiu.

 
Predomină fondurile austriece

 
Sursa predominantă a capitalurilor intrate în România în primul semestru al anului au fost fondurile austriece. Această dominaţie va continua şi în cea de-a doua parte a anului 2007, deşi fondurile britanice, irlandeze, germane, spaniole, sau cele americane vor câştiga teren.
 
Valoarea investiţiilor în tranzacţiile spaţiilor industriale s-a ridicat la 74 milioane euro, în prima jumătate a anului 2007. Tranzacţiile de pe această piaţă vor fi scăzute în 2007, în comparaţie cu anii trecuţi.
 
 
 
Ansamblurile rezidenţiale vor fi administrate de companii specializate

Ansamblurile rezidenţiale din România vor fi administrate de companii specializate, care au rolul de a creşte valoarea imobilelor sau apartamentelor din cadrul acestora şi pot răspunde în cazul unei gestionări precare, a declarat preşedintele UNIM, Gabriel Zamfir.

 
„Aceste servicii de administrare profesionistă vor fi din ce în ce mai căutate în România pentru că aceste ansambluri rezidenţiale, fie complexuri de vile, fie de apartamente, trebuie să fie gestionate în aşa fel încât valoarea lor să crească în timp”, a spus Gabriel Zamfir.
 
Reprezentantul UNIM a spus că societăţile de administrare profesionistă vor semna contracte ferme, urmând să răspundă în cazul în care locuinţele sunt administrate greşit şi să despăgubească proprietarii dacă nu pot utiliza locuinţele respective pe o anumită perioadă.
 
„Alături de aceste servicii pe piaţa imobiliară se vor dezvolta servicii de franciză imobiliară şi o să apară agenţi imobiliari profesionişti, dar şi companii de consultanţă imobiliară care vor decide de modul în care un dezvoltator va investi pe piaţă”, a spus Zamfir.
 
În România se construieşte de trei ori mai puţin decât media din Uniunea Europeană, iar spaţiile folosite pentru locuinţe sunt de două ori mai mici ca suprafaţă. Dezvoltatorii imobiliari se concentrează pe proprietăţi cotate la preţuri medii, cu un nivel ridicat de confort, care necesită şi o bună administrare în timp, pe locul secund evidenţiindu-se construcţia şi dezvoltarea de case şi apartamente pentru populaţia cu venituri mici.
 
 

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.