Vacanţă în Coreea de Nord: soare, dansuri şi stalinism

Capitalismul global a realizat multe minuni, însă unde în întreaga lume liberă ai mai putea vedea 10.000 de copii care dansează în mod sincron, costumaţi în „ou” (la prezentarea „Jocurilor populare”)? O asemenea excentricitate face din Coreea de Nord, stat apropiat de nebunie, un punct obligatoriu pe traseele turistice.
 
Vize turistice pentru Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC) se eliberează deja de mulţi ani. Există chiar şi un ghid turistic pentru această ţară, editat de Lonely Planet.
 
Estimările arată că în 2007, Coreea de Nord va fi vizitată de circa 2.000 de locuitori ai Occidentului. O cifră nu foarte impresionantă, dar care este, totuşi, de patru ori mai mare decât cea din 2002.
 
De obicei, cei care vizitează Coreea de Nord trebuie să prezinte dovezi că nu au nici o legătură cu activitatea jurnalistică. Cu toate acestea, detalii privind călătoriile se strecoară oricum: bloguri, grupuri de Facebook şi hărţi Google Earth i-au transformat pe toţi în reporteri şi propun posturilor de televiziune ştiri neoficiale din această ţară închisă, notează săptămânalul britanic „The Economist”.

 
 
Americanii şi japonezii – ţinte de tir în parcul de distracţii

 
Majoritatea turiştilor povestesc mult despre propagandă – blocurile de locuit sunt „împodobite” cu apeluri iluminate de neoane, ce îndeamnă la „reviriment economic”, şi cu pancarte pe care se pot vedea muncitori robuşti, mărşăluind înainte şi agitând în mers drapele.
 
În parcul de distracţii pentru tineret Kaeson, unde se află, probabil, cel mai grozav „montagne-russe” din lume, drept ţinte în standurile de tir servesc siluete de „soldaţi americani năsoşi” şi „japonezi supăraţi”.
 
Se pare că departamentul turistic al ţării conştientizează atractivitatea ironică a unor asemenea lucruri: copii ale celor mai extravagante obiecte de propagandă pot fi cumpărate peste tot, iar la poştă merge strună comerţul cu timbre poştale pe care sunt desenaţi nişte pumni viguroşi ce îi zdrobesc pe agresorii imperialişti.
Ciudat, dar în aceeaşi ţară poţi cumpăra şi un set de timbre în memoria prinţesei Diana.

 
 
Ziarul cu chipul liderului pe prima pagină nu poate fi făcut sul

 
Cu toate acestea, atunci când este vorba despre liderii ţării, propaganda este una foarte serioasă, continuă publicaţia britanică. Portrete ale lui Kim Ir Sen, întemeietorul Coreii de Nord, şi Kim Jong Il, fiul său şi actualul lider al ţării, continuă să atârne în toate colţurile.
 
Dacă pe prima pagină a ziarului „Pyongyand Times” este publicat portretul lui Kim, după cum se întâmplă de obicei, ziarul nu poate fi făcut sul. Chiar şi la „show-ul de flori”, unde sunt aduşi turiştii în mod regulat, o întreagă seră este dedicată „Kimirseniei” şi „Kimjonghiliei”, flori numite astfel în cinstea celor doi lideri.
 
Fiecare cetăţean nord-coreean poartă în piept o insignă din plastic cu chipul unuia dintre cei doi Kimi. Cu câţiva ani în urmă se zvonea că producţia de insigne cu chipul lui Kim Jong Il va fi oprită şi că fabricile vor produce exclusiv insigne cu chipul lui Kim Ir Sen.
 
Într-adevăr, în prezent puţin sunt cei care poartă insigne cu Kim Jr. De asemenea, numărul de portrete ale lui Kim Sr. îl depăşeşte de două ori pe cel ale lui Kim Jr. De altfel, nici statui ale acestuia din urmă nu prea există. În imagini, Kim Jr. este simbolizat de multe ori prin begonia sângerie „Kimjonghilia”.
 
În mod oficial, se afirmă că actualul lider Kim Jong Il dă pur şi simplu dovadă de modestie. Poate că acest lucru are legătură cu înfăţişarea sa nu tocmai atrăgătoare (chiar dacă mulţi bărbaţi nord-coreeni îi copiază coafura exotică şi cu volum) sau poate că liderul de la Phenian pregăteşte terenul pentru succesorul său?

 
 
Turiştii – atent supravegheaţi

 
Mulţi turişti occidentali sunt cazaţi la un hotel situat pe o insulă în mijlocul unui râu, astfel că ei nu pot părăsi hotelul neînsoţiţi. Pentru a le frâna curiozitatea, pe insulă există piscină, piste pentru bowling, un teren de golf şi două saune (una prea fierbinte, alta – sărăcăcioasă).
 
Hotelul, însă, este amplasat în mod inspirat: fotografiile făcute din restaurantul rotitor de pe acoperiş oferă o panoramă frumoasă a Phenianului „despuiat”.
 
Cel mai mult şochează monotonia arhitecturală. În timpul războiului coreean, bombele americane au făcut oraşul una cu pământul; majoritatea clădirilor au peste 50 de ani, iar de la începutul anilor 1990 aici dacă s-au construit vreo două-trei clădiri. Atât de mare este stagnarea economică din ţară.
 
Totuşi, ceva-ceva tot îţi provoacă emoţii plăcute dacă priveşti Phenianul de sus.
Prin oraş sunt împrăştiate câteva săli cu acoperişuri albastre, care aduc puţin cu hangarele aviatice. Înăuntru, departe de privirile turiştilor, se află zone experimentale de comerţ liber, unde cetăţenii pot cumpăra şi vinde mărfuri pentru bani peşin, lucru până acum neamaiauzit pentru această ţară.
 
În aceste săli turiştii nu sunt lăsaţi sub nici un chip să intre, însă localnici sunt acolo o mulţime. În pofida faptului că tururile oficiale presupun vizite la muzee, la diverse monumente şi în cunoscutele locuri de dans din oraş, tocmai aceste puncte de activitate constituie cea mai interesantă parte a Coreii de Nord actuale, notează în final săptămânalul britanic.
 
 
Loading...
Citește și
1 Comentariu
  1. Şimandan Liviu spune

    Poate că REVOLUTIA ROMANA nu adus la instaurarea unei vieti imediat prospere în Romania dar un lucru este EVIDENT A TĂIAT FIRUL UNUI REGIM COMUNIST DINASTIC SIMILAR CELUI DIN COREEA DE NORD ŞI POATE CEL MAI SĂLBATIC DIN EUROPA DE EST .CULTUL PRSONALITATII LUI CEAUŞESCU,PROSTITUŢIA POLITICĂ A MULTOR,,LIDERI”,ALIMENTARELE GOALE ŞI COZILE INTERMINABILE AU DEVENIT SIMBOLUL REGIMULUI CUMUNIST DIN ROMANIA.DACĂ AVEM ÎN VEDERE CĂ ASTĂZI PUTEM SĂ’I CRITICĂM ,,LA VEDERE” PE PARLAMENTARI ŞI PE PREŞEDINTELE ŢĂRII FĂRĂ FRICĂ DE REPRESALII ULTERIOARE ŞI LA INTERVALE DE TIMP REZONABILE SUNT ORGANIZATE ALEGERI LIBERE PUTEM REALIZA ÎNSEMNĂTATEA REVOLUŢIEI

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.