Brandul „Copou”… confiscat!

Postul de televiziune TELE M Iaşi a anunţat, în emisiunile din 19 martie 2008, că brandul "Copou" este pe punctul de a fi confiscat de o firma privata patronata de finii lui Gheorghe Nichita, primarul Iasului.
Actionarii firmei "Laser Co" au fost "baieti destepti" si s-au gandit sa inregistreze "Copou" ca marca la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci.
 
In Buletinul Oficial de Proprietate Industriala din luna decembrie a anului trecut a fost publicata decizia de atribuire a marcii Copou catre firma "Laser Co" pe mai multe domenii, dintre care enumeram: publicitate, administratie comerciala, asigurari, afaceri financiare, monetare si imobiliare.
 
Oricine va vrea sa utilizeze cuvântul Copou pentru a promova un anumit produs, va fi obligat sa plateasca o "taxa de smecher" firmei "Laser Co". De exemplu, finii primarului vor avea posibilitatea sa solicite bani Primariei Iasi pentru ca foloseste titulatura "Gradina Copou". Deocamdata nimeni nu a cuantificat cât ar valora Copou ca marca, însa este cert ca proprietarii s-ar îmbogati peste noapte.
 
Liviu Vatavu, consilier autorizat pentru domeniul marcilor, a declarat pentru TELE M:
 
" Titularul marcii este indreptatit sa foloseasca exclusiv acest cuvant si totodata sa interzica oricarei alte persoane utilizarea cuvantului «Copou» pentru produsele si serviciile pentru care si-a inregistrat el marca.
 
Din punctul meu de vedere, daca ne referim strict la marca «Copou», la cuvantul «Copou», acesta nu este unul obisnuit si nu poate fi inregistrat in conditii normale ca oricare alt cuvant. Este o indicatie geografica, este un cuvant care desemneaza o arie teritoriala cunoscuta la nivel national si opinia mea este ca nu indeplineste conditiile pentru a fi inregistrata ca marca, asa cum ar fi un substantiv obisnuit."
 
In termen de 3 luni de la publicarea deciziei de inregistrare a marcii "Copou" in Buletinul Oficial de Proprietate Industriala, orice persoana fizica sau juridica poate sa sepuna o contestatie. Din cele 3 luni, au mai ramas doar 12 zile.
 
Reprezentantii OSIM au abordat o pozitie de "forta" desi au o parte mare din vina. Valeriu Geambazu, purtatorul de cuvant al OSIM, a precizat pentru TELE M:
 
"Faceti contestatie! Sau cine trebuie sa faca contestatie, se analizeaza de catre o comisie extra OSIM care tine numai de directorul general si se poate anula".
 
 
Decizia OSIM … contestata!
 
 
Primaria Iasului va contesta decizia prin care OSIM a aprobat cererea formulata de firma "Laser Co" pentru inregistrarea marcii "Copou". Cel putin asta a afirmat Constantin Neculau, viceprimarul Iasului. Viceprimarul sustine ca nu a discutat problema cu primarul Gheorghe Nichita insa promite ca municipalitatea va face tot posibilul ca marca numita "Copou" sa nu fie confiscata de Gabriel Popa.
 
In acest sens, viceprimarul Constantin Neculau a declarat pentru TELE M:
 
"Ieri (18 martie 2008 – n.r.) am dat dispozitie serviciului juridic sa se informeze la OSIM daca intr-adevar cele relatate de postul de televiziune TELE M sunt ireale sau nu. Astazi mi s-a adus comunicare, deci o pagina de pe site-ul lor in care intr-adevar apare solicitat de catre o societate atribuirea acestui nume de «Copou». Si acum, in continuare, ii contactam pe cei de la OSIM pentru a vedea care este procedura legala pentru a contesta, pentru a discuta cu ei.
Deci e demarata actiunea si ne tinem de ea. Nu este nici o problema, am ramas si eu uimit ca, la o adica, ne trezim ca toate denumirile astea din Iasi pot fi cerute de cineva: si "Tatarasi", si "Dacia", si "Alexandru"…"
 

Firma "Laser Co" ii are ca actionari pe Elena si  Gabriel Popa, finii primarului Gheorghe  Nichita.

Citeste si:  Site-ul eBay a fost chemat în judecată

Discutie Elena Popa – reporter Tele'M:

E.P.: " Mi se pare de-a dreptul ciudat, pana la  urma am inregistrat zeci de marci, e un  lucru care l-am facut, nu l-am facut cu scopul  de a-i face cuiva vreun rau, pur si simplu am  inregistrat marca "Copou", atat."
R:" Daca cineva  vrea sa-si faca publicitate trebuie sa va  ceara voie."
E.P.:" E firesc, asta e o regula de  folosire a oricarei marci Nu poti sa  folosesti o marca pe clasa respectiva fara sa  ai dreptul de folosire, nu?"
R.:" Domnul primar  Nichita ce spune de chestia asta?"
E.P.:" Dar ce  treaba are domnul primar cu ce facem noi?!"

Citeste si:  Din 2009, Renault produce Sandero în Rusia
 
 
Numele sotilor Popa si al primarului Gheorghe  Nichita au fost implicate în mai multe scandaluri.  Înainte de a deveni primar, Gheorghe Nichita  a fost director la Regia de Apa a Iasului (RAJAC).  Coincidenta, finii primarului, prin  intermediul firmelor la care sunt actionari –  "Laser Co" si "Publimedia" – au obtinut în acea  perioada contracte cu RAJAC în valoare de  jumatate de milion de euro. Imediat ce  Gheorghe Nichita a ajuns primar, sotii Popa au fost  rasfatati de Primarie cu 800 de milioane de lei  vechi pentru tiparirea a 1750 de albume despre  orasul Iasi. În urma unui puternic scandal de  presa, afacerile finilor cu institutiile conduse de  nas au încetat.
 
 
Textul integral pe site-ul www.TELEM.ro
 
 
 
 
 
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata