Migraţia românilor, benefică pentru provincia spaniolă Aragon

 
Conducerile Union Sindical de Comisiones Obreras din provincia Aragon, Spania, respectiv a filialei băcăuane a Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR) au organizat în Bacău o sesiune de informare cu privire la măsurile stabilite de guvernul spaniol privind integrarea românilor pe piaţa muncii şi sistemul socio-profesional şi de protecţie socială din respectiva ţară iberică.
 
Acordul dintre cele două organizaţii sindicale, semnat cu acelaşi prilej, urmăreşte, între altele, creşterea gradului de informare a cetăţenilor români în scopul reducerii efectelor negative ale migraţiei şi angajărilor ilegale prin acordarea de sprijin informaţional şi îndrumare juridică a băcăuanilor ce pleacă la muncă în regiunea Aragon, dar şi familiilor rămase în România.
 
'Migraţia românilor, între care foarte mulţi băcăuani, este benefică pentru Aragon', a declarat Andres Esteban, conducătorul compartimentului de formare profesională din cadrul confederaţiei sindicale spaniole reprezentată la Bacău, argumentând că 'fără hărnicia şi priceperea lor, bunăstarea nu ar fi fost posibilă' în acea regiune spaniolă.
 
Conform datelor prezentate de sindicaliştii din Aragon, în zonă lucrează legal, 'pe bază de contracte ferme', peste 60.000 de români, din care marea lor majoritate provin din zona Moldovei şi, cu precădere, din judeţul Bacău. Aceştia lucrează în construcţii, servicii şi industrie, agricultura fiind pe ultimul loc.
 
'Ceea ce ne preocupă este faptul ca ei să aibă aceleaşi drepturi ca spaniolii', a mai spus oficialul sindical din Aragon precizând, apoi, că 'nu există nicio legătură' între creşterea ratei şomajului în regiunea Argon în ultimii doi ani, de la 1 la 5 la sută, şi sosirea românilor în zonă.
 

Întâlnirea de la Bacău, la care au fost prezenţi lideri sindicali băcăuani, autorităţi locale, reprezentanţi ai Inspectoratului Teritorial pentru Protecţia Muncii şi din partea Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă, directori de şcoli şi profesori din mediul rural care au contact direct cu familiile băcăuanilor plecaţi la muncă în Spania, face parte dintr-un proiect mai amplu, 'De la Est la Vest România', rezultat al preocupărilor celor două organizaţii sindicale ce vizează 'asigurarea de drepturi similare pentru muncitorii români şi spanioli'.
Concret, proiectul prevede distribuirea a mii de pliante cu legislaţia în domeniu, iniţierea unui site şi a unei linii telefonice Bacău-Zaragoza.
 
Portalul http://www.trabajarenespanaaragonccoo.es/rumano.index.asp conţine informaţii despre proiect, ştiri referitoare la măsurile tranzitorii aplicate cetăţenilor români, descrierea activităţilor proiectului şi a sistemelor de protecţie socială din Spania.
 
Manole Chiriac, liderul local al CSDR, spune că organizarea era 'o necesitate obiectivă, dar şi umană'.
 
'Noi pregătim forţa de muncă, fără a fi avut în vedere, până de curând, ca oamenii să cunoască legislaţia muncii specifică fiecărui stat din comunitatea europeană, fapt ce le-a creat dificultăţi şi nedreptăţi pe piaţa muncii', îşi argumentează afirmaţia liderul sindical băcăuan. În context, Manole Chiriac afirmă că 'vor fi organizate şi alte asemenea acţiuni de informare în colaborare cu organizaţii sindicale din diverse ţări' aflate în componenţa Uniunii Europene.
 
 
 
 
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.