Reabilitarea Pieţei Unirii din Focşani, un proiect de 7.000.000 euro

Piaţa Unirii din municipiul Focşani a intrat, începând de luni, într-un amplu proiect de reabilitare.
Luni a debutat organizarea de şantier pentru începerea lucrărilor, Piaţa Unirii urmând a fi închisă.
 
Proiectul, în valoare de şapte milioane de euro, finanţat de Uniunea Europeană, se va derula pe perioada a 18 luni şi va fi cuprinde reamenajarea Pieţei Unirii, a grădinii publice din imediata vecinătate, lucrări de consolidare la Ateneul Popular, reamenajarea clădirii cinematografului Balada, marcarea hotarului simbolic dintre Ţara Românească şi Moldova, construirea unor spaţii de interes cultural, comercial şi turistic.
 
De asemenea se propune o intervenţie arheologică în zona Mănăstirii Sfântul Ioan, în sensul dotării cu elementele care să îi confere statutul de Piaţă istorică centrală a municipiului.
Lucrările vor fi executate de asociaţia SC Unicom SA Galaţi şi Dedal Bahamat SRL Galaţi.
 

Ansamblul istoric Piaţa Unirii a fost reamenajat ultima oară în anul 1974, piaţa fiind placată, la acea dată, cu marmură de Ruschiţa, în desene geometrice simple, încadrate cu baghete şi panouri de marmură roşie de Moneasa şi calcar de Babadag şi a fost construit Obeliscul Unirii. Acesta a fost realizat de un colectiv de artişti, coordonaţi de către Ion Jalea.
În acest moment, Piaţa Unirii are zone degradate şi nu mai corespunde actualelor standarde.
 
Prin programul 'PHARE 2004-2006 Coeziune Economică şi Socială – Proiecte Mari de Infrastructura Regională' s-a creat posibilitatea de realizare a acestui proiect.
Piaţa Unirii a fost construită pentru a marca momentul istoric al unirii Principatelor Române, care a avut loc la 24 ianuarie 1859.
 
 
 
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.