EUR
4,81 RON
(+0.02%)
USD
4,43 RON
(+0.24%)
GBP
5,72 RON
(+0.7%)
CHF
4,53 RON
(+0.1%)
BGN
2,46 RON
(-0.12%)
BYN
1,98 RON
(+0.2%)
CAD
3,33 RON
(+0.29%)
RSD
0,04 RON
(+0.05%)
AUD
2,91 RON
(+0.63%)
JPY
0,04 RON
(+0.41%)
CZK
0,19 RON
(+0.54%)
INR
0,06 RON
(+0.13%)

 

George W. Bush: La Summitul din România va fi extins „cercul libertăţii NATO”

 
Preşedintele Statelor Unite ale Americii, George W. Bush, a declarat, miercuri, că la Summitul NATO de la Bucureşti se va lua "decizia istorică" de extindere a Alianţei cu trei state – Croaţia, Albania şi Macedonia.
 
În discursul susţinut miercuri dimineaţa, la Bucureşti, în cadrul Forumului Transatlantic, organizat în marja Summitului NATO, preşedintele american a subliniat că toate ţările, de la Marea Baltică la Marea Neagră, trebuie să aibă aceeaşi şansă, iar la Summitul din România va fi extins "cercul libertăţii al Alianţei NATO"
 
Liderul de la Casa Albă a subliniat importanţa României în angrenajul Alianţei, mulţumind militarilor români şi autorităţilor de la Bucureşti pentru contribuţia adusă în acest sistem de securitate.
 
"Americanii îi numesc cu mândrie pe români parteneri. Acesta este ultimul meu Summit NATO. În zilele următoare va fi şi vreme de reflecţie pentru a privi înapoi şi pentru a vedea provocările care ne stau în faţă", a subliniat preşedintele SUA.
 
El a reamintit de discursul susţinut la Bucureşti, la ultima sa vizită în ţara noastră, de curcubeul care a ieşit de după nori, după ploaie. "A fost un moment pe care nu îl voi uita niciodată. Preşedintele Ion Iliescu m-a prezentat mulţimii, în mijlocul ploii, şi norii s-au risipit", a amintit Bush.
 
Preşedintele SUA a subliniat că "viitorul Orientului Mijlociu nu aparţine terorii, ci aparţine libertăţii", iar "NATO nu mai este o forţă statică".
 
Cât priveşte Federaţia Rusă, preşedintele SUA a subliniat că aceasta nu reprezintă duşmanul NATO, iar scutul anti-rachetă nu are ca scop apărarea împotriva Rusiei.
 
"Trebuie să dezvoltăm scutul anti-rachetă pentru a proteja Europa. Invităm Rusia să ni se alăture în acest efort de cooperare pentru a apăra Rusia, Europa şi SUA. Preşedintele Putin se va alătura acestui Summit şi voi reitera şi în cadrul întâlnirii pe care o voi avea cu el că scutul nu are ca scop să ne apere de Rusia. Rusia nu este duşmanul nostru", a afirmat liderul de la Casa Albă.
 
Preşedintele SUA a menţionat că va solicita partenerilor europeni să investească mai mult în apărare.
 
În finalul discursului său, preşedintele Statelor Unite ale Americii i-a adus un omagiu sergentului major Aurel Marcu, ucis în septembrie anul trecut în Afganistan.
 
Liderul de la Casa Albă a asigurat-o pe soţia militarului român, prezentă în sala de la Palatul CEC, de întreg respectul său şi al aliaţilor.
 
"Vedem curajul lor şi al unor soldaţi precum sergentul major Aurel Marcu, din batalionul 33 Vânători de Munte. Toamna trecută, unitatea lui Marcu era în Afganistan şi, la un moment dat, a apărut informaţia că soldaţi americani ai Gărzii Naţionale din Arizona au fost loviţi de o bombă capcană. Câţiva au fost răniţi, unul dintre ei fatal. Aurel şi camarazii lui au intrat în acţiune şi au răspuns apelului de ajutor. În timp ce unitatea lui se grăbea spre scena atacului, vehiculul lui Aurel a fost lovit de o a doua bombă capcană, care l-a ucis instantaneu.
 
Aurel şi-a dat viaţa grăbindu-se să vină în ajutorul militarilor americani răniţi. Exemplul lui este o valoare şi o inspiraţie pentru noi toţi. Apreciez foarte mult faptul că soţia lui a putut fi astăzi alături de noi şi vreau să ştie că ea şi familia sa se bucură de recunoştinţa, respectul şi rugăciunile poporului american. Trupele noastre sunt mândre să lupte alături de astfel de aliaţi. Apreciem curajul, apreciem oamenii care iubesc libertatea, apreciem oamenii care înţeleg libertatea sau pacea pe care ne-o dorim cu toţii", a arătat preşedintele Bush.
 
Sergentul major Aurel Marcu, în vârstă de 31 de ani, a murit pe 6 septembrie 2007. Militarul făcea parte din Batalionul 33 Vânători de Munte ''Posada'' de la Curtea de Argeş şi se afla într-un transportor amfibiu blindat, care îndeplinea o misiune în provincia Zabul.
 
La discursul preşedintelui SUA, George W. Bush, au asistat soţia sa, Laura, secretarul de stat Condoleezza Rice, foştii preşedinţi ai României Emil Constantinescu şi Ion Iliescu, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, directorii Serviciului Român de Informaţii şi Serviciului de Informaţii Externe, Cristian Maior şi, respectiv, Mihai-Răzvan Ungureanu, procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, Adrian Năstase, Mircea Geoană, Elena Udrea, Mona Muscă, Cristian Adomniţei, Constantin Degeratu.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata