OPC a pus lacăt pe hotelul Primăriei Iaşi

Reprezentanţii Primăriei Iaşi au fost prinşi pe picior greşit de inspectorii OPC în ceea ce priveşte clasificarea Hotelului Municipal. Spaţiul de cazare de două stele din spatele Pieţei „Mihai Eminescu” trebuia să-şi reavizeze dosarul de clasificare, la sfârşitul anului 2007, întrucât expirase termenul de valabilitate de trei ani al certificatului în speţă.
„În cadrul tematicii dispuse de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, de verificare a unităţilor de cazare turistică, inspectorii OPC Iaşi au sancţionat Hotelul Municipal din oraşul Iaşi cu amendă contravenţională de 3.000 RON şi au dispus oprirea temporară a serviciului pentru expirarea certificatului de clasificare", ne-a declarat Valerian Sălăvăstru, inspector-şef al Inspectoratului Regional pentru Protecţia Consumatorului (IRPC) Iaşi.
 
"Certificatul de clasificare a expirat de la data de 29 noiembrie 2007, şi trebuiau făcute din timp demersurile de recertificare la Autoritatea de Turism, care are filială în Iaşi.
Dacă cei de la Primărie reuşesc să intre în legalitate într-o oră, atunci li se anulează suspendarea activităţii imediat, dacă durează o lună sau mai mult, suspendarea continuă până în momentul în care se face dovada că au intrat în posesia certificării”, a adăugat inspectorul-şef al IRPC Iaşi.
 
 
Angajaţii municipalităţii dorm de patru luni în aşteptarea unei hârtii de la Pompieri

 
Cum s-a ajuns în această situaţie? Oamenii primarului, mai exact conducerea Direcţiei Pieţe, care administrează hotelul, a tot amânat depunerea dosarului spre avizare, mai bine de patru luni, din cauza unei „hârtii de la PSI”.
 
„Există o problemă. Ne lipseşte un act de la PSI, pe care trebuie să-l obţinem de la Pompieri, însă  abia după ce primim avizul expertului autorizat în siguranţa şi protecţia în incendii. În rest am reluat toate demersurile legate de partea de amenajare a clădirii pentru întocmirea dosarului de reavizare, confom legii, o dată la trei ani. A trebui să refacem măsurătorile la camere, fluxurile şi să scoatem din arhive documentaţiile legate de hotel”, s-a scuzat Cristian Stărică, directorul Direcţiei Pieţe din cadrul Pirmăriei Iaşi.
 
Acesta ne-a mai spus că, după „vizita surpriză” a inspectorilor OPC, a iniţiat şi demersurile pentru avizul PSI, pe care aşteaptă să-l primească în regim de urgenţă. „Sperăm ca, până la sfârşitul lunii în curs, să primim certificatul de clasificare pentru a ne relua activitatea în hotel”, a mai spus Stărică. Astfel, se poate trage concluzia că, motivaţi de amendă, angajaţii Primăriei vor reuşi să facă într-o lună, ceea ce nu au reuşit în patru luni.
 
Potrivit reprezentantului municipalităţii, sancţiunea în valoare de 3.000 RON va fi suportată din bugetul hotelului, care are regim de autofinanţare.
 
În condiţiile în care va fi închis timp de o lună, nu va înregistra nici încasări. Ca urmare, angajaţii nu vor avea de unde să-şi primească salariile. Mai mult, unitatea fiind una de stat, nu va imputa sancţiunea şi pierderile din salariul persoanei care se face vinovată de intrarea în depăşirea gravă a termenului de certificare.

 
Pieţarii şi pelerinii de la Sărbătorile Iaşului, clienţii de bază ai Hotelului Municipal

 
Hotelul Municipal, cu cele 15 camere ale sale, a înregistrat în luna ianuarie 2008 încasări în valoare de 30.000 RON, iar, în februarie, de 35.000 RON. Un calcul simplu arată că amenda dată de inspectorii OPC va tăia 10% din fondul lunar al unităţii.
 

Hotelul Municipal a avut în 2007 un grad de ocupare de aproximativ 70%, media anuală, la un tarif de 165 RON camera dublă, cu mic dejun inclus, în cuantum de 11 RON de persoană. Participanţii la Sărbătorile Iaşului, simpozioane şi festivaluri de mai mică anvergură şi pieţarii, cei cu mai multă dare de mână, sunt clienţii cei mai frecvenţi ai hotelului.
 
Avantajul care îl „ţine la suprafaţă”, în ciuda condiţiilor de două stele expirate, este locaţia. Persoanele care vin în Iaşi în perioadele aglomerate şi nu găsesc locuri la alte hoteluri, cu condiţii mult mai bune şi tarife asemănătoare, aleg în ultimă instanţă unitatea de cazare a Primăriei, pe motiv că se află în centrul oraşului.

 
 
Războiul dintre Sălăvăstru şi oamenii lui Nichita, „episodu’ cu hotelul

 
Amendarea şi închiderea Hotelului Primăriei este a doua lovitură dată de OPC, anul acesta, la adresa oamenilor primarului Nichita.
 
Prima lovitură, însă pe tărâm privat, a încasat-o directorul de strategii al municipalităţii, Cosmin Coman, care a fost sancţionat întrucât în cadrul spaţiului de joacă „Ţup-Ţup”, deschis de una dintre firmele sale în Centrul Comercial „Carrrefour”, a fost accidentat un copil.
 
Cu toate că OPC a dispus închiderea definitivă a spaţiului respectiv, Cosmin Coman a mutat afacerea pe altă firmă şi a contestat în instanţă decizia inspectorilor, continuându-şi apoi nestingherit activitatea.
 
Odată cu venirea la putere a PNL, după alegerile din 2004, a devenit de notorietate conflictul între Palatul Roznovanu, condus de PSD-istul Gheorghe Nichita, şi Prefectura condusă, pe vremea aceea, de PNL-istul Radu Prisecaru.
 
Prin ricoşeu a izbucnit şi scandalul, dezbătut ulterior în instanţă, între viceprimarul Constantin Adăscăliţei şi Valerian Sălăvăstru, fost şef de cabinet al prefectului Prisecaru şi devenit între timp, pe linie de partid, inspector-şef regional al OPC.
 
Cu toate că a fost aruncat din scaunul de la Prectură după „asasinarea” politică a lui Prisecaru, conflictul deschis dintre inspectul-şef Valerian Sălăvăstru şi oamenii primarului Nichita pare să continue, opinia publică aşteptând „cu viu interes” şi celelalte episoade.
 
 
 
 
 
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.