Deciziile NATO nu reprezintă surprize

 
Deputatul PRM Marcu Tudor, vicepreşedinte al Comisiei pentru apărare, consideră că neprimirea de către Ucraina şi Georgia a MAP (Membership Action Plan) nu este o surpriză, fiind cunoscută poziţia Rusiei în această privinţă, apreciind că nu s-a pus "problema serios în nici un caz să se decidă acum pozitiv intrarea celor două state în NATO".
 
"Nu se punea problema decât de imagine ca Georgia şi Ucraina să intre acum în NATO, s-a bătut doar puţin la uşă, pentru că ştia toată lumea că nu vor fi de acord ruşii, iar americanii nu doreau să-i supere. De asemenea, nemţii, francezii, italienii şi toţi care au avantaje de pe urma relaţiei bune cu Rusia au fost de aceeaşi părere, că nu trebuie să strice relaţia cu acest stat. Acum a fost ceea ce a făcut UDMR prin 1990. A mai împins un picior, a mai deschis puţin uşa, să se obişnuiască lumea cu ideea", a declarat (joi, 3 aprili) deputatul PRM.
 
În ceea ce priveşte Macedonia, Marcu Tudor este de părere că singura soluţie pentru ca acest stat să intre în NATO este să-şi schimbe numele."Macedonia este de vină, pentru că până acum, de 20 de ani, puteau să-şi schimbe numele.
 
Aceasta este soluţia până la urmă, deoarece Macedonia cea din nordul Greciei este aşa de mii de ani. Asta e de 18 ani şi vrea să se numească tot aşa. Nu este corect", a afirmat Marcu Tudor.
 
El este de părere că Macedonia ar trebui "să lase orgoliile şi dorinţa de a cuceri şi acea parte din Grecia şi să schimbe pur şi simplu numele".
 
"Nu vor intra în NATO, pentru că alături de greci sunt şi italienii, şi francezii. Nu e o surpriză. Noi, în Adunarea Parlamentară a NATO, am atins de multe ori această problemă. Oamenii care n-au ştiut despre ce e vorba şi-au făcut iluzii", a spus deputatul PRM.
 
Marcu Tudor consideră că Macedonia este, totuşi, 'incomparabil' mai bună pentru NATO decât Albania.
 
"Albania nu este pregătită de nimic, nici de UE, nici de NATO. Intrarea Albaniei este o glumă a NATO, deoarece această ţară nu este pregătită, aşa cum nu este România pregătită să fie al 51-lea stat al SUA", a susţinut Marcu Tudor.
 
Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a anunţat joi că Macedonia nu este invitată să adere la Alianţă din cauza unui conflict legat de numele fostei republici iugoslave, identic cu cel al unei regiuni din nordul Greciei.
 
De asemenea, Scheffer a afirmat că "NATO salută aspiraţiile euro-atlantice ale Ucrainei şi Georgiei şi liderii Alianţei sunt angajaţi faţă de aceste două ţări pentru a deveni într-o zi membre".
 
Jaap de Hoop Scheffer a arătat că Alianţa va continua, în perioada următoare, un dialog intens cu Kievul şi Tbilisi pentru a urmări evoluţia reformelor, iar progresele acestor ţări vor fi evaluate în decembrie de către miniştrii de externe ai NATO.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.