Delegaţia Republicii Macedonia se retrage de la summitul NATO

 
Ministrul Afacerilor Externe de la Skopje, Antonio Milososki, a anunţat (joi, 3 aprilie 2008) că delegaţia Republicii Macedonia se va retrage de la lucrările summitul NATO de la Bucureşti, după ce Consiliul Nord-Atlantic a decis să nu adreseze acestei ţări invitaţia de aderare.
 
"Acestea sunt vremuri grele pentru o naţiune mică, dar care susţine în proporţie de 90% aderarea la NATO", a declarat Milososki, într-o conferinţă de presă, la finalul reuniunii Consiliului Nord-Atlantic.
 
Oficialul macedonean a arătat că nu doreşte să se înţeleagă drept o lipsă de respect părăsirea de către întreaga delegaţie a Summitului de la Bucureşti şi a subliniat că Republica Macedonia va continua eforturile în vederea aderării la Alianţă.
 
"Apreciem eforturile Statelor Unite ale Americii şi ale preşedintelui George W. Bush pentru aderarea Macedoniei, însă se pare că argumentele nerelevante ale Greciei au câştigat în faţa dorinţei noastre de aderare", a adăugat ministrul de Externe macedonean.
 

El a subliniat că aderarea Macedoniei la NATO ar fi adus beneficii pentru zona Balcanilor, inclusiv pentru Grecia.
 
Anunţul privind neinvitarea Republicii Macedonia a stârnit dezamăgirea delegaţiei aflate la summit. Primii care au reacţionat au fost jurnaliştii macedoneni acreditaţi la eveniment care, imediat după anunţul secretarului general al NATO, au ales să părăsească sala de conferinţă.
 
Apoi, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Skopje, Ivica Bocevski, a declarat că decizia NATO este una foarte nefericită întrucât ţara sa a îndeplinit toate standardele şi obiectivele Alianţei.
 
"Macedonia este o naţiune europeană şi occidentală şi, din acest motiv, dorim să ne alăturăm atât NATO, cât şi UE, pentru că ambele alianţe sunt bazate pe dreptate, libertate şi pe valori comune. Dar nu pot vedea libertatea şi dreptatea când o ţară mică este obligată să-şi schimbe numele pentru a adera la UE şi la NATO", a subliniat oficialul macedonean.
 
Liderii Alianţei au decis ca Macedonia să primească invitaţia aderării la NATO, după soluţionarea diferendului cu Grecia legat de numele ţării şi moştenirea culturală pe care o invocă. Grecia reproşează autorităţilor de la Skopje că folosesc numele 'Macedonia' şi că îşi asumă, ca politică de stat, valorile culturale ale provinciei greceşti omonime.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.