Inginerii şi informaticienii, în topul ofertelor de job-uri la „Zilele Carierei”

Anul 2008 aduce cea de a 12-a ediţie a târgului de locuri de muncă „Zilele Carierei”, desfăşurat, în perioada 4-5 aprilie, la Casa de Cultură a Studenţilor Iaşi. Scopul acestui eveniment este de a oferi un spaţiu de întâlnire a ofertei de locuri de muncă din partea firmelor cu cererea venită, în principal, din partea studenţilor sau proaspeţilor absolvenţi.
 
Anul acesta au participat 34 de companii din zona Iaşi care au oferit peste 400 de locuri de muncă.
„Pe lângă aceste posturi cu perioadă de angajare nedeterminată, firmele au oferit studenţilor din diferite domenii şi posibilitatea efectuării stagiilor de practică în interiorul companiilor. De asemenea, societăţile angajatoare au avut posibilitatea să se facă tot mai cunoscute prin intermediul work-shop-urilor sau prezentărilor de firmă, organizate, în cadrul târgului”, ne-a declarat Manuela Bârsan, coordonator proiect „Zilele Carierei”.
 
Statistic, cele mai multe oferte de locuri de muncă au venit din partea companiilor de IT şi a celor cu profil tehnic. Astfel, specialiştii în informatică şi tinerii care se pregătesc să devină ingineri în electronică, automatizări şi mecanică sunt cei mai vânaţi de firmele active pe piaţa Iaşului, multe dintre ele filiale ale unor companii multinaţionale, ca de exemplu, „Continental”, care a achiziţionat la sfârşitul anului trecut „Siemens VDO Automotive”.

 
Cererea de job-uri pentru absolvenţi depăşeşte, încă, nevoia din partea mediului economic

 
Cu o ofertă importantă a venit compania „Di.Tech Ro” care intenţionează să angajeze 60 de persoane pentru 5 specializări IT diferite. Din declaraţiile reprezentanţilor firmei reiese faptul că, până la jumătatea primei zile de târg, numărul CV-urilor depuse depăşise deja oferta. Acest fapt înseamnă că plaja de selecţie pentru angajatori este încă una confortabilă, permiţând agenţilor economici să-şi selecteze viitorii angajaţi pe criterii de performanţă.
 
Agenţii economici locali, ca de exemplu Grupul „Tester Casa Auto”, au, la rândul lor, nevoie de angajaţi bine pregătiţi în domeniul tehnic.
„Din oferta de locuri de muncă prezentată, cele mai căutate au fost posturile de inginer mecanic şi inginer de diagnoză auto. În mod neaşteptat, faţă de anul trecut, 75% dintre studenţii care au venit la standul nostru provin de la Universitatea Tehnică. Oferta grupului nostru de firme, pentru acest târg, a fost, printre altele, de 10 posturi de inginer în domeniul auto pe perioadă nedeterminată. La acestea se adaugă alte 10 posturi disponibile pentru practică pe perioada vacanţei de vară”, ne-a informat Ilona Miron, psiholog Departamentul HR din cadrul Grupului „Tester”.
 
Aceasta ne-a mai spus că, la sfârşitul primei zile de târg, peste 100 de tineri îşi depuseseră CV-urile pentru a intra în baza de date a grupului de firme ieşean.
 
 

Spiritul de echipă, promovarea şi calitatea şefilor, pachetul optim pentru fidelizarea angajaţilor
 
 
În urma chestionarelor aplicate participanţilor la târgul de joburi, angajatorii au realizat o ierarhie a principalelor criterii cu care operează tinerii în alegerea unui loc de muncă. În funcţie de acestea, agenţii economici au tras concluzia că nu doar mărimea salariului este importantă pentru absolvenţii de studii superioare.
 
Astfel, în pachetul oferit, la prima angajare, unui tânăr absolvent de facultate trebuie avute în vedere o combinaţie de trei elemente: salariul bun, posibilităţile de promovare şi lucrul în specialitatea studiată.
 
O observaţie importantă culeasă din răspunsurile studenţilor este că aproximativ 50% dintre aceştia se aşteaptă să primească sub 1.000 RON, iar circa 25%, între 1.000 şi 1.500 RON, ca şi salariu la nivel de debutant.
 
De asemenea, 51% dintre solicitanţii de slujbe caută oportunitatea unei posibilităţi de promovare. Nu mai puţin de 39% dintre repondenţi au afirmat că şi-ar dori să-şi găsească de lucru în specialitatea pentru care s-au pregătit. Acest fapt este perfect explicabil prin faptul că în momentul completării chestionarului, persoanele inervievate se află în faza de investiţie în propria pregătire şi se aşteaptă ca aceasta să producă efecte prin angajarea ulterioară în domeniul studiat.
 
Din păcate, răspunsul din partea angajatorilor la acest criteriu nu este unul încurajant din cauza ofertei destul de înguste de pe piaţa muncii, restrânsă, în mare parte, la domeniile tehnice şi economice. În ceea ce priveşte preferinţele pentru păstrarea unui loc de muncă, primele trei criterii sunt: spiritul de echipă, posibilităţile de promovare şi calitatea şefilor.
 
O altă concluzie demnă de luat în seamă de angajatori este faptul că pentru persoanele cu o anumită experienţă în câmpul muncii, salariul contează doar într-o a treia sau a patra poziţie, într-o strategie de fidelizare.  
 
 
 
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.