OPC lasă ieşenii la mâna şmecherilor

  • Societatea "Alex Clean" le "curăţă" ieşenilor casa şi buzunarele, într-o manieră abuzivă
  • Inspectorii OPC întreprind acţiuni de control fără să ştie ce prevede legea, după care "dau din umeri" şi spun că manipularea clienţilor "nu poate fi probată, în mod obiectiv"
 
Maniera în care inspectorii Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor (OPC) Iaşi înţeleg să ia atitudine faţă de neregulile semnalate de cătăţeni denotă cel puţin o lipsă de profesionalism, dacă nu o nepăsare în raport cu riscul pe care îl prezintă existenţa pe piaţă a unor practici economice care pot transforma, în orice moment, zeci de ieşeni în victime ale înşelătoriei. Concret, reporterii revistei noastre au semnalat la OPC, prin petiţia înregistrată cu numărul 295/2008, o realitate cel puţin reprobabilă întâlnită pe piaţa serviciilor din Iaşi.
 
SC "Alex Clean" SRL îşi racolează clienţii prin manipulare  
 
Este vorba despre serviciile de dezinsecţie şi deratizare pe care SC "Alex Clean" SRL (înfiinţată în noiembrie 2007) înţelege să le ofere mai mult cu forţa. "Reţeta de succes" pe care această societate o foloseşte în racolarea clienţilor este o metodă psihologică de manipulare şi adormire a vigilenţei, care nu are nici o legătură cu maniera legală şi civilizată de informare a clientului, urmată de semnarea a unui contract.
 
Mai exact, agenţii "Alex Clean" îşi fixează ţinta atacului pe un bloc de locuinţe, unde încep să bată la uşa fiecărui apartament, prezentându-se ca fiind "desemnaţi" de asociaţia de locatari să efecuteze dezinsecţia blocului. În momentul acela, nici nu apucă bine să îşi termine fraza introductivă, şi fără a prezenta o legitimaţie, încep să stropească prin casă cu o substanţă neidentificabilă, pe motiv că au venit să stârpească gândacii de care "se plâng toţi locatarii din bloc".
 
Dacă proprietarul respectiv nu are prezenţa de spirit de a-i opri la timp, pentru a-i întreba cine sunt, ce vor să facă, ce tarife au şi, cel mai important, să le spună dacă este interesat sau nu de serviciul respectiv, "băieţii şmecheri" termină de stropit casa, taie factura, după care întind mâna după bani. Într-o astfel de situaţie, o persoană mai slabă de înger ar putea ceda în faţa atitudinii sigure şi manipulative a agenţilor şi ar putea scoate banii pentru a plăti un serviciu pe care nu l-a comandat, şi pentru care nu s-a semnat nici un contract.
 
Lipsa contractelor cu persoanele fizice, tratată cu condescendenţă de OPC
 
În mod paradoxal, o astfel de situaţie, relatată în scris şi în formularul de petiţie înaintat către OPC Iaşi, nu a convins responsabilii plătiţi pentru a apăra drepturile de consumatori ale cetăţenilor. Inspectorul Marius Musteaţă, desemnat să se ocupe de caz, a mers într-o primă fază să discute cu administratorul firmei ca la o întâlnire amicală.
 
Nu s-a informat exact cu privire la legislaţia care reglementează activitatea în speţă şi s-a mulţumit să verifice dacă agentul economic respectiv are documente de înregistrare şi dacă încheie contracte cu clienţii.
 

"Administratorul firmei mi-a arătat un model de contract pe care îl încheie, de obicei, cu clienţii persoane juridice. Nu ştiu exact dacă firma respectivă încheie astfel de contracte şi cu persoanele fizice. În mod normal, orice prestare de serviciu are loc în contextul semnării unui contract, oricât de sumar ar fi el, din care să reiasă condiţiile în care se desfăşoară activitatea, drepturile şi obligaţiile părţilor şi contravaloarea exactă a prestaţiei", a explicat Marius Musteaţă.
 
Cu toate acestea, inspectorul a recunoscut că la data efectuării primului control nu cunoştea cu exactitate legea în speţă şi dacă aceasta obligă o firmă de dezinsecţie să încheie contracte cu fiecare locatar sau dacă este suficient unul semnat cu administratorul scării. Informăm instituţia că în situaţia relatată mai sus, petrecută în blocul D1, bulevardul Alexandru cel Bun, nu doar că nu există un contract cu administraţia scării, dar nu s-a purtat nici măcar o discuţie de principiu cu responsabilul imobilului.
 
Consumatorii lăsaţi în grija "pazei bune care trece primejdia rea"
 
Întrebat cum pot fi protejaţi cetăţenii de astfel de şarlatani, comise de un SRL înfiinţat cu doar câteva luni în urmă, inspectorul a dat o reţetă de genul "paza bună trece primejdia rea".
 
"Cetăţenii trebuie să aibe grijă să ceară o legitimaţie celor care bat la uşă şi să se intereseze despre preţuri, înainte de prestarea serviciului", a afirmat Marius Musteaţă. Acesta a promis că va reveni la sediul societăţii, după ce va consulta în amănunt legislaţia, şi va preleva probe din   substanţele pe care agentul economic pretinde că le foloseşte în activitatea de dezinsecţie şi deratizare, pentru a vedea dacă au declaraţie de conformitate pentru soluţiile respective.
 
În acelaşi timp, inspectorul a lăsat să se înţeleagă faptul că "nu prea poate sancţiona" agentul economic întrucât practica de manipulare şi modul de abordare al clienţilor "nu poate fi probat, în mod obiectiv".
 
"Remedierea abaterilor", o sintagmă fără utilitate concretă
 
Cu toate acestea, în urma controalelor ulterioare, inspectorul OPC a depistat abateri de la legislaţia în vigoare legate de "aspectul informării corecte, complete şi precise a consumatorului cu privire la serviciul prestat". În răspunsul oficial la plângerea înaintată de reporterii revistei noastre, inspectorul OPC a recunoscut faptul că abaterile sesizate cu privire la activitatea societăţii "Alex Clean" se confirmă.
 
"Ca urmare, societatea în cauză a fost sancţionată conform OG 21/1992 cu amendă în valoare de 1.000 RON. De asemenea, i s-a impus firmei să remedieze abaterile, adică să înscrie tarifele şi condiţiile de prestare a serviciilor pe fluturaşii prin care îşi fac reclamă în incinta asociaţiilor de proprietari", ne-a declarat Mihaela Hanghicel, inspector-şef adjunct la OPC Iaşi. Aceasta nu ne-a explicat, însă, cum ar putea proteja, la modul concret, un astfel de fluturaş lipit pe uşa scării de bloc pe locatarii luaţi prin surprindere în propriile apartamente.
 
Concluzia care se desprinde este că locatarii blocurilor rămân la fel de expuşi riscului ca agenţii "Alex Clean" sau ai altor firme de dezinsecţie/deratizare să le "cureţe", cu aceleaşi metode, casa şi buzunarele, până să apuce oamenii să se dezmeticească. 
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.