Investitori „invizibili” la „Poli” Iaşi

  • În evidenţele Registrului Comerţului nu a fost operată nici o modificare în structura acţionariatului la SC "Fotbal Club Politehnica Iaşi" SA
  • În prag de alegeri, "Poli" devine o investiţie nesigură?
 
De aproximativ 3 luni, primarul Gheorghe Nichita încearcă să acrediteze ideea că echipa de fotbal ar fi fost preluată de câţiva investitori importanţi din urbea noastră, fiind vehiculate numele lui Iulian Dascălu, Bogdan Cihodaru, Viorel Roman, Constantin Comănescu şi nu numai.
 
Toată lumea vorbeşte de aceşti "binefăcători" ai fotbalului ieşean, iar informaţile vehiculate în presa sportivă susţin că ei sunt şi cei care, la momentul actual, iau deciziile cu implicaţie financiară.
 
Cu toate acestea, dacă ai curiozitatea (şi "logistica" necesară) de a consulta datele Registrului Comerţului (actualizate la data de 31 martie 2008), constaţi că instituţia respectivă nu pomeneşte nimic de Dascălu&Co.
 
Mai exact, societatea "Fotbal Club Politehnica Iaşi" SA îi are ca asociaţi pe următorii:
¤ SC ITELS SA reprezentată prin GAFENCU ERMIL – (0,0266223%)
¤ SC GRUP XL COMPANY SRL reprezentată prin ORDEK YUKSEL (0,0266223%)
¤ SC GOLD&PLATIN SRL reprezentată prin HATINOGLU YAVUZ (0,0266223%)
¤ SC SELECT GRUP SA reprezentată prin BENŢA CONSTANTIN (0,0299501%)
¤ SC OMEGA IS COMUNICATIONS SRL reprezentată prin POPA MARICEL (0,0299501%)
¤ TRANZACT INVEST SRL reprezentată prin IVAN CATALIN (0,0266223%)
¤ CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI IAŞI reprezentat prin CHIRICA MIHAI (99,8336106%).
 
Capitalul social al societăţii se ridică la 1.502.500 RON. În ceea ce priveşte administratorii, Registrul Comerţului îi menţionează pe Maricel Popa – preşedinte, Ermil Gafencu – vicepreşedinte, Yuksel Ordek – vicepreşedinte, Constantin Benţa – vicepreşedinte, Eduard Romeo Calotă – vicepreşedinte.
 
Plata datoriilor, amânată până când ajunge "lumânarea la deget"
 

La începutul acestei luni, directorul executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Iaşi, Anton Doboş, a declarat că "Poli Iaşi" are datorii la bugetul de stat de aproximativ 2,9 milioane lei şi riscă să nu primească licenţa pentru sezonul viitor "Restanţele clubului «FC Politehnica Iaşi» SA către bugetul de stat sunt, în continuare, în jurul valorii de trei milioane de lei, sumă pe care am anunţat-o mai de mult.
 
Suma pe care o datorează «Poli Iaşi» este de aproximativ 2,9 milioane de lei. Ştim că acum se apropie pentru oficialii grupării ieşene termenul limită de studiere a dosarului de licenţiere pentru sezonul viitor şi sperăm că măcar acum vor achita datoria. Fără confirmarea de la noi că nu mai au datorii la stat, «Poli Iaşi» nu va putea primi licenţa pentru sezonul viitor", a afirmat Anton Doboş.
 
În replică, preşedintele clublui, Sorin Boca, susţine că nu vor fi probleme cu acordarea licenţei. "Într-adevăr, avem datorii de 3,2 milioane de lei la bugetul de stat şi la terţi, dar sperăm ca în cel mai scurt timp să le achităm. Noi putem plăti până cu 24 de ore înainte de susţinerea dosarului în faţa Comisiei de Licenţiere. Sunt convins că vom lua licenţa. Şansele de a nu lua licenţa sunt de sub 10%", susţine preşedintele Sorin Boca.
 
"Ţepe" cu Bilete la Ordin de aproape 30.000 RON
 
Conform informaţiilor furnizate de Centrala Incidentelor de Plăţi din cadrul BNR, SC "Fotbal Club Politehnica Iaşi" SA a emis, în perioada mai 2007 – februarie 2008, nu mai puţin de 10 Bilete la Ordin fără acoperire, suma totală refuzată la plată ridicându-se la 29.676,06 RON.
 
Faptul că aceste incidente majore de plată au ritmicitate lunară şi au fost consemnate în aceeaşi perioadă a fiecărei luni sugerează că refuzul la plată a fost înregistrat în cazul unui contract de leasing (auto). Surse neoficiale, dar demne de încredere ne-au declarat că "ţeapa" ar fi fost trasă unui dealer Toyota, marcă "de suflet" a lui Maricel Popa, cel care actualmente figurează ca şi preşedinte al clubului!
 
Cu o asemenea situaţie financiară, este de înţeles de ce tergiversează operaţiunea de preluare a echipei (societăţii). În plus, milionul de euro (datoriile) pe care ar trebui să îl plătească investitorii este musai să se întoarcă "înzecit", că din acest motiv li se spune investitori. Iar actuala echipa de fotbal nu pare a reprezenta o investiţie sigură, mai ales acum, când nu se ştie cine va conduce oraşul în următorii patru ani…
 
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.