E.ON Gaz România solicită o scumpire a gazelor cu 19%

 
Preţul gazelor naturale pentru populaţie ar trebui să crească cu 19% începând de la 1 iulie pentru a putea fi asigurate cantităţile necesare de gaze, a declarat (marţi, 8 aprilie) preşedintele Consiliului de Administraţie al E.ON Gaz România, Achim Saul.
 
Potrivit acestuia, deoarece de la 1 aprilie nu a fost aprobată o majorare a preţului gazelor, compania va înregistra pierderi de peste 45 milioane de lei în primul semestru din 2008, rezultate din costurile neacoperite cu achiziţiile de gaze naturale.
 
"O situaţie financiară gravă a companiei înseamnă că vom fi nevoiţi să reducem cantităţile de gaze importate, ceea ce va duce la un deficit de gaze pe piaţa românească", a spus Saul.
 
Potrivit reprezentanţilor E.ON Gaz România, preţul de import al gazelor va creşte în continuare până la sfârşitul anului, urmând să ajungă în trimestrul IV din 2008 la o valoare între 450 şi 500 de dolari pe mia de metri cubi.
 
Anul trecut, E.ON Gaz România a avut un venit net de 140 milioane de lei, în creştere de la 87 milioane de lei cât a fost venitul net în 2006.
 
Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei a decis recent ca preţul gazelor naturale să nu mai crească până la 1 iulie.
 
"Cu cât se amână mai mult majorarea necesară a preţului gazelor cu atât mai mare va fi creşterea pentru populaţie în sezonul rece. Sperăm ca pe viitor preţurile finale ale gazelor naturale în România să acopere costurile de achiziţie pentru ca noi să putem asigura cantităţile necesare pentru clienţii noştri. E.ON Gaz România nu mai poate să vândă consumatorilor gazele naturale sub preţul de achiziţie al acestora", a adăugat Saul.
 
E.ON Gaz România are circa 1,3 milioane clienţi, majoritatea fiind consumatori casnici. Compania mai precizează că din preţul final plătit de clienţi cinci la sută îi revin pentru serviciile de furnizare, iar restul de 95 la sută sunt costuri de achiziţionare, înmagazinare, transport şi distribuţie.
 
E.ON Gaz România a cerut ANRE o creştere de 12 la sută a preţului gazelor începând cu 1 aprilie 2008 pentru a-şi acoperi costurile de achiziţie.
Loading...
Citește și
1 Comentariu
  1. Dumitriu spune

    Hirlaul are traditie in utilizarea sobelor la bloc. Daca mai scumpesc gazele, aruncam centralele si remontam burlanele pe fatadele blocurilor. Multi inca mai au sobe in case. Sa vad ce fac cei din Iasi, Bucuresti. Viata in Romania a devenit o mizerie. Guvernele nu fac altceva decat sa gestioneze marirea preturilor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.