Un român încarcerat în Polonia a murit de foame

 
Un român a murit într-un spital din Cracovia unde a ajuns din arest, în stare de extremă epuizare datorată înfometării. O asemenea tragedie nu s-a mai întâmplat în Europa de mulţi ani, nici măcar în Belarus, relatează "Tygodnik Powszechny".
 
Medicilor din spitalul MAI, omul le-a rămas întipărit în memorie, chiar dacă a stat acolo doar 24 de ore. Un bărbat de 1,75 m şi 40 de kg. Stătea lungit fără să se mişte. La întrebările care i se puneau clătina din cap. Piele întinsă pe oase.
 
Povestea lui Claudiu Crulic, la două luni şi jumătate după moartea lui, poate fi reconstituită pe baza documentelor judiciare şi a discuţiilor cu funcţionarii şi medicii. Majoritatea lor relatează însă doar fapte, limba lor este lipsită de emoţie.
 
Despre emoţii ar putea spune cu siguranţă multe Lica, prietena lui Claudiu, care a nimerit împreună cu el în arest pentru trei luni, ca urmare a deciziei Tribunalului din Cracovia, din 10 septembrie 2007. Claudiu a fost trimis în arestul de pe strada Montelupe, iar Lice în Nowa Huta.
 
11 iulie 2007. Un cuplu în vârstă (el este judecător în instanţa superioară) face cumpărături într-unul dintre magazinele de încălţăminte din Cracovia. După o clipă intră o pereche de tineri. El ia un pantof de pe raft şi se apropie ciudat de judecător, după care părăseşte rapid magazinul împreună cu fata. Judecătorul se duce la casă, bagă mâna în buzunar şi … nu găseşte portofelul. Cu puţin timp înainte era însă acolo, cu documentele şi cardurile bancare!
 
Casă din centrul Cracoviei. Aici locuiesc Claudiu şi Lica. Ambii şi-au părăsit în România copiii mici. De ce au venit în Polonia? Au fugit? Se ştie că nu sunt sfinţi, au avut deja de-a face cu justiţia poloneză. Fusese vorba despre furturi mărunte.
 
Claudiu va declara ulterior că a venit pentru prima dată în Polonia în anii ’90, pentru a face comerţ şi a călători (apoi renunţă la ce a spus). Din actele judiciare nu se poate afla mai mult.
 
Poliţia, care în cazul furturilor mărunte este de obicei somnolentă, caută energic portofelul judecătorului. După două luni dă de urma suspecţilor: Claudiu Crulic şi Lica T. Tribunalul dispune arestarea temporară.
 
Specialiştii în regimul penitenciar, care află azi despre cazul lui Claudiu, nu pot crede că o asemenea dramă poate avea loc în sec. XXI, într-o ţară democratică, europeană.
 
Dr. Teodor Bulenda de la Institutul de Profilaxie Socială şi Resocializare al Universităţii din Varşovia a lucrat timp de 18 ani la Biroul Reprezentantului Drepturilor Cetăţenilor, a vizitat închisori. "Da, oamenii înghiţeau linguri, îşi injectau substanţe care să provoace puroi, pentru a ajunge din celulă la spital", relatează el. "Odată, un deţinut s-a uns chiar cu cremă de parchet şi şi-a dat foc, altul şi-a băgat o sârmă în ochi pentru a ieşi în libertate. Dar niciodată nu am auzit o poveste asemănătoare celei a lui Crulic".
 
Persoanele care au venit în contact cu Claudiu în timpul arestului nu vor să-şi dea numele. "Este ceva îngrozitor. Nu s-a ocupat nimeni de el. Nu s-a făcut toul pentru a-l ajuta", spune cineva. Altul ripostează. "Omul ăsta nu a vrut să fie ajutat. Nu a făcut decât să se afunde ciudat şi cu încăpăţânare în nevinovăţie".
 
Pe 14 septembrie, Claudiu scrie o scrisoare către directorul arestului din Montelupe în care solicită, "având în vedere reţinerea şi privarea de libertate", facilitarea unui contact cu un reprezentant diplomatic român. Şi anunţă că începe greva foamei.
 
În timpul următoarelor patru luni, Crulic figurează în documentele procuraturii, tribunalului şi arestului ca un număr de caz. Hârtiile, plimbate de la un birou la altul, nu trezesc compasiunea. În acest timp, în celulă stă un om. Vine dintr-o ţară străină, este complet singur, nu-l vizitează nici un apropiat. Nu ştim în ce măsură Claudiu ştie limba polonă şi cum îl tratează colegii de celulă. Ştim că din zi în zi e tot mai slab.
 
Cine ar trebui să reacţioneze? Tribunalul, care dispune de judecători penitenciari, având ca atribuţie exercitarea controlului asupra desfăşurării arestului temporar?
 
Crulic este observat de lucrătorii arestului, între care medicii spitalului penitenciar. Din documente rezultă că Claudiu era foarte hotărât. În opinia psihologului legist, comportamentul său poate denota o stare psihică rea sau o reacţie la stresul provocat de arestare. Sau poate că deţinutul a vrut să forţeze prin atitudinea sa dezvinovăţirea la tribunal? Oricum, în toate documentele scrise de Crulic, anexate apoi la dosarul său, se regăseşte informaţia privind greva foamei, determinată de faptul că se consideră nevinovat.
 
În dosarul lui Crulic se găsesc şi faxurile trimise din spitalul penitenciar către tribunal. Ele informează despre starea sănătăţii lui.
 
Primul este datat 3 ianuarie 2008. În acea zi, Crulic a fost adus pe targă la spitalul penitenciar (înainte fusese spitalizat la sfârşitul lui octombrie, începutul lui noiembrie). El informează că românul "potrivit documentelor, face greva foamei de la 10 septembrie", adică de patru luni. Starea lui a fost definită ca general proastă, are organismul epuizat şi deshidratat, dar "poate fi tratat în spitalul penitenciar".
 
Următoarea diagniză este din 11 ianuarie: "poate fi tratat în spitalul penitenciar".
În documentele tribunalului se găsesc menţiuni de tipul: dacă va fi necesar, "se va recurge la procedee medicale de salvare a vieţii, în caz de nevoie cu folosirea directă a forţei".
 
Pe 14 ianuarie, tribunalul îşi dă acordul pentru efectuarea analizei de sânge a bolnavului şi hrănirea lui prin perfuzie.
 
Pe 17 aprilie către tribunal a fost trimis ultimul fax în cazul Crulic. Starea sănătăţii lui a fost descrisă drept "foarte gravă, bolnavul este extrem de epuizat, nu poate face nici o mişcare". Deţinutul cântărea dor 40 de kg.
 
Medicul a scris mai departe: "Bolnavul necesită un tratament intensiv de durată al schimbărilor metabolice, care depăşeşte posibilităţile de tratare în condiţiile serviciului medical de penitenciar. Agravarea tulburărilor existente poate provoca decesul".
 
La 18 ianuarie, după-amiază, Crulic a murit.
 
Spitalul a informat consulatul României din Katowice despre decesul lui Crulic. La Cracovia a venit mama sa, să ridice corpul fiului. Nu l-a recunoscut.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.