16.000 de acţionari au dat în judecată „Deutsche Telekom”

 
Cel mai mare proces din istoria economică a Germaniei a început pe 7 aprilie, când 16.000 de acţionari de la Deutsche Telekom au dat în judecată grupul de telecomunicaţii considerându-se «înşelaţi».
 
Acest proces este prima aplicare, în Germania, a unei noi legi care introduce acţiunile juridice de tip „class actions”, specifice sistemului juridic american. Dat fiind noutatea procesului precum şi amploarea sa, cei 16.000 de acţionari sunt reprezentaţi de peste 800 de avocaţi şi plângerile au fost instrumentate timp de 7 ani. Cazul a generat un interes mediatic ieşit din comun.
 
„Deutsche Telekom”, fostul monopol de telecomunicaţii din Germania, este acuzat de acţionari că a evaluat în mod greşit valoarea portofoliului său înainte de introducerea la bursă a unei tranşe din capitalul său, acţiune care a avut loc în anul 1999. Ulterior, în luna februarie 2001, grupul german a fost nevoit să deprecieze semnificativ valoarea activelor imobiliare în conturile sale, ceea ce a provocat o cădere a preţului acţiunilor şi pierderi de milioane de euro pentru acţionari.
 
Cei 16.000 de acţionari solicită despăgubiri de aproximativ 80 milioane euro, o sumă derizorie comparativ cu cele 60 miliarde de euro la cât se ridică cifra de afaceri a grupului german. În schimb, Deutsche Telekom susţine că activele au fost evaluate în mod corect.
 
Primele plângeri în acest dosar au fost depuse în anul 2001, însă până în prezent cele câteva audienţe care au avut loc la Frankfurt s-au ocupat numai de probleme de procedură. Abia pe 7 aprilie, după mai mulţi ani de pregătiri, au demarat dezbaterile de fond.
 
Procesul, cel mai mare din istoria economică a Germaniei, va fi urmărit cu multă atenţie deoarece va testa efectele noii legii, intrată în vigoare în anul 2005, care permite unui grup de reclamanţi să fi reprezentanţi de unul singur dintre ei, pe modelul „class actions”. Un pensionar din landul Baden-Wurtenberg îi reprezintă pe toţi cei 16.000 de reclamanţi în acest dosar.
 
Deocamdată sunt programate să aibă loc 17 audienţe până la finele lunii mai. Mai mulţi martori urmează să fie audiaţi, printre care şi Ron Sommer, cel care ocupa funcţia de director general la Deutsche Telekom în acea perioadă. Până la pronunţarea verdictului va mai dura ceva timp, posibil mai mulţi ani.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.