29% din consumul de gaze naturale provine din import

 
Mai puţin de o treime din consumul intern de gaze aferent anului 2007, respectiv 29%, a provenit din importuri, restul fiind gaze de producţie internă, potrivit raportului anual de monitorizare pentru piaţa internă de gaze al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
 
Cea mai mare parte din importuri a fost realizată de compania „Wintershall”, deţinută de concernul BASF, urmată de „Imex Oil”, controlată de compania rusească „Conef”, iar o mică parte din importuri au fost realizate de „Gazexport”, ramura de export a „Gazprom”. O altă sursă a reprezentat-o importul extras din depozite.
 
Cel mai important importator de gaze pe piaţa locală a fost Distrigaz Sud, care a adus din afara graniţelor 25% din total, urmat de E.ON Gaz România, cu o cotă de 21%, şi de Elcen Bucureşti, termocentrală care produce energie pe bază de gaze – 12%.
 
În ceea ce priveşte producţia autohtonă de gaze, cea mai mare cantitate a fost extrasă de Romgaz – 51%, urmată de Petrom – 46%, restul producătorilor interni (Toreador, Wintershall Mediaş, Amromco Ploieşti Aurelian Gas & Oil şi Amromco New York) având cote de cel mult un procent fiecare.
 
Raportul reglementatorului mai arată că preţul de import al gazelor a fost fluctuant pe parcursul anului trecut, însă a încheiat perioada cu o creştere de la 305 dolari la 316 dolari/1000 mc, chiar dacă la finele primăverii 2007 scăzuse la 281 dolari/1000 mc.
 
Cea mai mare parte a gazelor a fost livrată sectorului de producere a energiei electrice şi termice – 29,51%, domeniul industriei chimice a ocupat 18,64 procente din această piaţă, în timp ce casnicii au consumat doar 15%.
 
Pe piaţa angro, liderul furnizorilor a fost Romgaz, cu o cotă de 44%, urmat de Petrom – 32% şi de „Wiee România” – 7 procente. Pe piaţa liberă, Romgaz şi-a păstrat poziţia, cu o cotă de 25,6%, urmat de Petrom Gas – 12,6% şi Petrom – 12,4%.
 
În schimb, pe sectorul reglementat al distribuitorilor, lider de piaţă a fost Distrigaz Sud, cu cota de 47,44 procente, în timp ce E.ON Gaz România a avut 45,21% din piaţă. Dintre ceilalţi 36 de distribuitori, doar Congaz şi Petrom şi-au depăşit cota de un procent.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.