ARSACIS şi noul RAJAC Iaşi – victime colaterale în războiul Nichita versus Flaişer

 
Cu toate că demersurile de constituire a Asociaţiei Regionale pentru Serviciile de Apă şi Canal (ARSACIS), unul dintre proiectele cele mai importante în care s-a implicat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Lucian Flaişer, sunt cunoscute de câteva luni bune, abia acum, după ce a sărit în aer relaţia sa cu primarul Gheorghe Nichita, acesta din urmă a găsit motive să-l amendeze, pe motiv că se opune principiilor europene.
 
Mai exact, şeful PSD Iaşi şi-a trimis reprezentanţii la Bucureşti, la Ministerul Administraţiei şi Internelor şi la Ministerul Mediului, pentru a da în vileag neregulile exitente în actul constitutiv al ARSACIS. „Această asociaţie încalcă principiul europen al solidarităţii şi dezvoltării regionale întrucât statutul acordă drept de veto preşedintelui CJ.
 
Mai mult, prin statutul actualei asociaţii, nu se stipulează că deciziile referitoare la tarife şi la planul de dezvoltare trebuie luate în unanimitate. În forma în care se află, în prezent, ARSACIS nu are nici o şansă să atragă fonduri europene în regiune, întrucât este gândită în aşa fel încât RAJAC şi CJ să-şi protejeze interesele”, şi-a dat arama pe faţă primarul Gheorghe Nichita, arătând că pentru a lovi un duşman este capabil să sacrifice pe oricine.  
 
Vendete politice pe bani publici
 
Până în prezent, municipiul Iaşi, unde se regăseşte şi majoritatea consumatorilor regiei judeţene de apă-canal, nu a decis să intre în ARSACIS, şefii Primăriei motivând că nu sunt de acord cu statutul asociaţiei. „Nu este adevărat că nu vrem să fim membri ai ARSACIS, ci doar nu vrem să intrăm într-o asociaţie care nu are şanse să atragă fonduri europene, întrucât nu este fezabilă. Guvernul va elabora, în viitorul apropiat, o Hotărâre prin care va reglementa normele de constituire a acestor asociaţii regionale şi forma statutului, fără a lăsa prea mult loc de interpretări personale”, a declarat Nichita, aducând drept argumente scăpările din statut descoperite de „specialiştii” din Primărie, Cosmin Coman şi Victorel Lupu, pe care i-a adus cu sine de la RAJAC atunci când a preluat mandatul.

 
Astfel, edilul Iaşului a ajuns să-şi mascheze vendetele politice şi personale în spatele unor discuţii tehnice privind constituirea Asociaţiei Regionale de Servicii Apă Canal şi a transformării RAJAC în societate comercială sub numele de SC „Apa Vital” SA. Urmarea este că eforturile şi mai ales banii publici alocaţi pentru demersurile de constituire a asociaţiei se pierd pentru a alimenta setea de răzbunare şi şicanele electorale dintre doi viitori foşti colegi de partid, Gheorghe Nichita şi Lucian Flaişer.
 
Doar Iaşul şi Paşcaniul au spus „pas”
 
Toate comunităţile din judeţ care doresc să beneficieze de servicii de calitate şi de fonduri pentru înfiinţarea şi modernizarea sistemelor de alimentare cu apă, canalizare şi epurare trebuie să fie membre ale ARSACIS.
 
Asociaţia reprezintă o suprastructură administrativă care va decide unde vor fi realizate investiţii în sistemele de alimentare cu apă şi canalizare de la nivelul judeţului. De asemenea, aceasta va avea rolul de a depune proiecte privind modernizarea sistemelor publice de alimentare cu apă şi canalizare pentru accesarea de fonduri comunitare.
 
Asociaţia va delega către SC „Apa Vital” SA gestionarea serviciilor de apă şi canalizare şi va coordona activitatea societăţii. ARSACIS cuprinde, în prezent, 98 de membri, respectiv CJ şi primăriile din judeţ, cu excepţia Iaşului şi Paşcaniului.
loading...

Citește și
Loading...

1 Comentariu
  1. manos spune

    R.A.J.A.C. IASI SUNT BUGETARI?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.