Băsescu cere reexaminarea unei legi privind protecţia socială

 
Preşedintele Traian Băsescu a trimis, pe 7 aprilie, spre reexaminare Parlamentului, Legea privind aprobarea OUG pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul protecţiei sociale.
 
Şeful statului spune că Programul de guvernare are ca obiective creşterea gradului de colectare a contribuţiilor şi reducerea arieratelor la bugetul pensiilor prin introducerea unor reguli stricte de executare silită, arătând că acest obiectiv este îngreunat de abrogarea alin. (11) al art. 6 din Legea nr. 19/2000, care prevedea că declaraţia privind evidenţa nominală a asiguraţilor şi a obligaţiilor de plată către bugetul asigurărilor sociale de stat constituie titlu de creanţă şi devine titlu executoriu la data la care creanţa bugetară este scadentă conform legii.
 
În opinia preşedintelui, se creează astfel „posibilităţi de fraudare a bugetului asigurărilor sociale de stat”, întrucât nou-introdusul alineat 6 al articolului 61 conferă calitatea de titluri de creanţă şi de titluri executorii doar declaraţiilor şi contractului de asigurare socială.
 
Preşedintele Băsescu atrage atenţia că acestea „se întocmesc numai pentru asiguraţii prevăzuţi la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V, care reprezintă un număr mic din totalul asiguraţilor, majoritatea acestora fiind formată din persoanele încadrate pe bază de contract de muncă”.
 
Şeful statului arată că acest aspect poate determina „o îngreunare a recuperării sumelor datorate bugetului asigurărilor sociale de stat”, faţă de perioada anterioară, precum şi „o diferenţiere şi o discriminare” faţă de asiguraţii prevăzuţi la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V, „cu consecinţe negative, care trebuie reanalizate”.
 
Totodată, Băsescu nu consideră „oportună” majorarea cheltuielilor privind organizarea şi funcţionarea sistemului public la limita unui procent de 4% din cheltuielile anuale totale prevăzute prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat, pentru acoperirea sumelor necesare administrării şi gestionării procesului de afiliere la fondurile de pensii administrate privat.
 
Pentru asigurarea acestor sume, şeful statului semnalează posibilitatea perceperii unui comision de către C.N.P.A.S. fondurilor de pensii administrate privat, care să acopere contravaloarea serviciilor prestate, „cu atât mai mult cu cât prestează servicii în favoarea acestor fonduri private, care pretind şi încasează comisioane de administrare de la asiguraţi, sume care la momentul restituirii cotizaţiilor sunt reţinute din totalul cuvenit asiguraţilor în cauză”.
 
Traian Băsescu menţionează că, într-un an de zile, cuantumul cheltuielilor pentru organizarea şi funcţionarea sistemului public de asigurări sociale a crescut de la 2%, la 4%, subliniind că se diminuează, astfel, fondurile ce ajung la beneficiari.
 
Mai mult, şeful statului aminteşte că redistribuirea de personal de la A.N.O.F.M. la C.N.P.A.S. (ambele autorităţi funcţionând sub autoritatea Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse), precum şi majorarea fondurilor alocate C.N.P.A.S. nu sunt dublate de o diminuare a fondurilor alocate A.N.O.F.M..
 
Conform sursei citate, preşedintele este de părere că „locul şi rolul acestei instituţii în punerea în aplicare a strategiei de la Lisabona şi a realizării strategiei de ocupare a pieţei muncii din România este primordial şi ar trebui accentuat şi impulsionat în această direcţie şi nu pe cea care implică redistribuirea de personal”.
 
De asemenea, Băsescu atenţionează că „impactul economic al reducerii bazei de calcul pentru sistemul de asigurare pentru accidentele de munca nu este evidenţiat printr-un studiu de impact”.
Loading...
Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.