CE a introdus normele pentru lansarea serviciilor de comunicaţii mobile la bordul aeronavelor

 
Comisia Europeană (CE) a introdus pe 7 aprilie, normele pentru armonizarea condiţiilor necesare lansării serviciilor de comunicaţii mobile paneuropene la bordul aeronavelor, informează un comunicat al CE.
 
Aceste servicii vor permite oamenilor de afaceri şi consumatorilor să sune sau să fie sunaţi, precum şi să primească sau să trimită mesaje, fără riscuri, de pe propriile telefoane mobile, în timpul zborurilor în întreaga Europă.
 
Potrivit CE, în aceste condiţii circa 90% dintre pasagerii care au deja asupra lor, la bordul aeronavelor, telefoane mobile pot fi contactaţi pe tot parcursul zborului.
 
„Serviciile paneuropene de telecomunicaţii, cum ar fi cele de telefonie mobilă în timpul zborului, au nevoie de o «reglementare universală» care să funcţioneze pe întreg teritoriul european, acesta fiind motivul pentru care Comisia acţionează în acest sens. Pentru ca acest nou serviciu să ia naştere, era necesară o decizie de reglementare pentru tot spaţiul aerian european”, a afirmat Viviane Reding, comisarul UE pentru Telecomunicaţii. Aceasta a precizat că se aşteaptă ca operatorii să dea dovadă de transparenţă în ofertele lor de preţuri astfel încât utilizatorii să nu primească „facturi şocante”.
 
„Serviciile de telefonie mobilă în timpul zborului se pot dovedi un serviciu nou foarte interesant, mai ales pentru oamenii de afaceri aflaţi în deplasare care trebuie să poata comunica oriunde ar fi şi oriunde ar merge. Cu toate acestea, în cazul în care consumatorii vor primi facturi de telefon şocante, serviciul nu se va putea lansa. De asemenea, fac un apel către companiile aeriene şi către operatori, să creeze condiţiile necesare la bordul aeronavelor, pentru a se asigura ca cei care doresc să utilizeze serviciile de comunicaţii în timpul zborului nu îi deranjează pe ceilalţi pasageri”, a spus Reding.
 
Măsurile anunţate de Comisie vor armoniza cerinţele tehnice şi condiţiile de acordare a autorizaţiilor cu privire la utilizarea telefoanelor mobile la bordul aeronavelor. Telefoanele pasagerilor vor fi legate la o reţea de telefonie mobilă aflată la bord, conectată la sol prin sateliţi. Sistemul va împiedica, în acelaşi timp, conectarea telefoanelor mobile direct la reţelele mobile terestre. Acest lucru va garanta faptul că puterea de emisie este menţinută la un nivel suficient de scăzut pentru ca telefoanele mobile să poata fi folosite fără ca siguranţa echipamentului aeronavei sau funcţionarea normală a reţelelor mobile terestre să fie afectate.
 
Armonizarea cerinţelor tehnice pentru desfăşurarea fără riscuri a serviciilor de comunicaţii mobile în timpul zborului va permite recunoaşterea, la nivel european, a autorizaţiilor naţionale acordate fiecărei linii aeriene de către statul membru în care acestea sunt înregistrate.
 
Astfel, o aeronavă înregistrată în Franţa sau în Spania va putea oferi pasagerilor servicii de comunicaţii mobile la bord în timpul zborurilor deasupra teritoriului Germaniei sau al Ungariei, fără autorizaţii suplimentare.
 
Propunând norme pentru unul dintre primele servicii paneuropene, Comisia Europeană răspunde atât cererii pasagerilor care utilizează serviciile de transport aerian de a putea folosi telefoanele mobile în timpul zborului, cât şi a sectorului în cauză care doreşte, de asemenea, să răspundă acestei cereri.
 
În urma testării serviciilor de comunicaţii mobile în câteva ţări (mai ales în Franţa şi în Australia), anumiţi operatori de telecomunicaţii şi o serie de linii aeriene îşi propun să lanseze acest serviciu în cursul anului 2008, oferind un caracter conectiv uneia dintre puţinele situaţii din viaţa de zi cu zi în care comunicarea a fost până acum foarte limitată.
 
OFCOM, autoritatea britanică de reglementare în domeniul telecomunicaţiilor, a anunţat la 26 martie că va permite liniilor aeriene să ofere comunicaţii mobile la bordul aeronavelor în conformitate cu abordarea europeană comună.
Loading...
Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.