Curiozităţi despre summitul de la Soci

 
"Medvedev este un tip inteligent": aşa a comentat prima întâlnire cu Dimitri Medvedev, ales preşedinte al Rusiei pe 2 martie şi care îşi va prelua prerogativele pe 7 mai. S-au văzut într-o încăpere mică la etajul doi al hotelului în care locuia Bush la Soci. Scaunele şi masa erau identice cu cele folosite pentru întâlnirea între patru ochi cu Vladimir Putin, care a avut loc cu o oră mai devreme într-o sală mai mare.
 
Medvedev a început discuţia omagiindu-i pe Bush şi Putin "pentru ceea ce aţi făcut în vederea unui progres al relaţiilor noastre". Dar lui Bush ceea ce i-a plăcut mai mult a fost faptul că Medvedev "continua să repete că este preşedintele-ales, respectând protocolul", respectiv faptul că va prelua puterea doar pe 7 mai, notează "La Stampa".
 
La conferinţa de presă finală a ultimului lor summit, cei doi lideri s-au prezentat îmbrăcaţi la fel: costum albastru, cravată roşie şi cămaşă de culoare deschisă. Şi-au schimbat complimente, zâmbete şi aprobări reciproce, mulţumindu-şi pe rând pentru ajutorul primit. Bush a ajuns chiar să recunoască faptul că simte un sentiment de "nostalgie" pentru numeroasele summituri la care au participat împreună, mai exact 28 în interval de 7 ani.
 

Primul a avut loc la Lublijana, în Slovenia, în iunie 2001, când George W. Bush a mărturisit "că l-a privit în ochi pe Vladimir şi i-a văzut sufletul". Trei luni mai târziu, Putin l-a emoţionat pe Bush telefonându-i, printre primii lideri din lume, pe 11 septembrie 2001, pentru a-i exprima solidaritatea şi ajutorul după atacurile teroriste ale reţelei al-Qaida împotriva "Turnurilor Gemene".
 
Summitul liderilor rus şi american de la Soci nu va fi "uitat", probabil, şi datorită dansului cazacilor la care George W.Bush şi Vladimir Putin au participat în timpul spectacolului folcloric ce a urmat după cina oferită de stăpânul de la Kremlin, sâmbătă seara. "Din fericire, presa nu era prezentă şi nu există fotografii", a spus Bush zâmbitor, dar Putin a lăudat priceperea oaspetelui: "Păcat că nu te-au văzut, am avut ocazia să constat că eşti un dansator excelent".
 
Totuşi, nu este clară dinamica ce i-a determinat pe cei doi preşedinţi să se ridice de la masa lor şi să urce pe scena pe care dansau cazacii şi să "dea spectacol", în timp ce grupul îi acompania cu coruri tradiţionale: surse ruseşti afirmă că Bush s-ar fi dus să danseze din proprie iniţiativă, dar preşedintele SUA a ripostat că, în realitate, i s-a cerut să se alăture grupului de dansatori, un dans tradiţional al regiunii Soci unde cazacii sunt o prezenţă foarte puternică de mai multe secole, iar unicul care ar fi putut-o face este chiar Putin.
 
În schimb, nu se ştie dacă în aceste dansuri, a fost implicat şi Dimitri Medvedev, viitorul preşedinte al Rusiei care deocamdată participă doar la întâlnirile internaţionale ale lui Putin şi este prezentat oaspeţilor drept interlocutorul lor începând cu data de 7 mai anul acesta, conchide "La Stampa".
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.