KPMG: Şase sectoare sunt ameninţate de schimbările climatice

 
Sectoarele aviaţie, sănătate, turism, transporturi, energie şi servicii financiare sunt incluse în „zona periculoasă” într-un raport referitor la riscurile schimbărilor climatice elaborat de KPMG, companie de servicii de audit, consultanţă fiscală.
 
Cele şase sectoare majore sunt în special ameninţate de riscurile schimbărilor climatice, în condiţiile în care au obţinut un punctaj ridicat la evaluarea riscurilor cu care se confruntă şi un punctaj scăzut în ceea ce priveşte nivelul lor de pregătire în a face faţă acestor riscuri.
 
În plus, KPMG susţine că cele 18 sectoare incluse în raport – inclusiv cele trei ce se situează în „zona sigură” – nu sunt pregătite suficient pentru a se confrunta cu noile riscuri asociate schimbărilor climatice.
 
„Am analizat industrii din întreaga economie globală şi am constatat că există diferenţe enorme între acestea în ceea ce priveşte relaţia dintre riscurile schimbărilor climatice şi gradul de pregătire împotriva riscului. Industriile pot fi în zona sigură, pot fi în «zona periculoasă» sau între cele două – dar, indiferent de poziţia lor, există tendinţa de a subestima riscurile”, a arătat Barend van Berger, director al KPMG Sustainability, divizie ce a realizat raportul.
 
Concluziile documentului, intitulat „Schimbările climatice vă schimbă afacerea”, se bazează pe analiza a 50 de rapoarte publice privind riscurile asupra afacerii şi impactul economic al schimbărilor climatice la nivel de sector. Rapoartele publice au fost analizate şi pentru fiecare sector s-a evaluat un „nivel de risc”.
 
În acelaşi timp, sectoarele de afaceri analizate au fost clasificate în funcţie de pregătirea lor pentru a face faţă impactului schimbărilor climatice. Gradul de pregătire al fiecărui sector fost determinat utilizând datele procesate în timpul ultimei runde a Proiectului Independent privind „Declaraţia Carbonului”.
 

Raportul a grupat sectoarele în trei zone în funcţie de riscurile cu care se confruntă şi de acţiunile preventive ce ar trebui întreprinse. Datorită modului în care informaţiile au fost procesate, aceste clasificări reprezintă şi percepţia instituţiilor financiare şi a mediului de afaceri asupra riscurilor cauzate de schimbările climatice.
 
În timp ce sectorul energetic este cu mult mai bine pregătit decât toate celelalte sectoare aflate în „zona periculoasă”, problemele legate de schimbările climatice cu care se confruntă fac din el cel mai riscant dintre cele 18 sectoare.
 
În contrast cu acesta, sectorul transporturilor este cu mult mai puţin riscant dar, în acelaşi timp, nivelul de pregătire este cel mai scăzut dintre toate cele 18 sectoare.
 
Cu toate acestea, analiza ulterioară a rezultatelor obţinute de KPMG sugerează că până şi sectoarele din „zona sigură” pot fi mai puţin sigure decât preferă să se considere.
 
„Unele riscuri se materializează indiferent de viteza schimbărilor climatice, câştigând o dinamică şi un ritm propriu. Societăţile ar trebui să încerce să-şi îmbunătăţească înţelegerea despre modul în care astfel de riscuri le afectează operaţiunile şi de asemenea să identifice modalităţi de anticipare şi atenuare a lor. Este profitabil să fii pregătit. Societăţile care înţeleg riscul climatic cu care se confruntă vor fi singurele capabile să administreze şi să obţină avantajul competitiv care vine o dată cu înţelegerea deplină şi timpurie”, apreciază Şerban Toader, senior partner al KPMG România.
 
KPMG este reţeaua globală de firme de servicii profesionale care furnizează servicii de audit, consultanţă fiscală şi în domeniul afacerilor. Societăţile independente membre ale reţelei KPMG sunt afiliate la KPMG Internaţional, o corporaţie elveţiană.
 
În România şi Republica Moldova, KPMG îşi desfăşoară activitatea în cadrul celor patru birouri din Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Chişinău.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.