Peste 540 milioane lei pentru finanţarea proiectelor de mediu

 
Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) îşi propune să aloce suma totală de circa 540,3 milioane lei pentru finanţarea, în 2008, a proiectelor eligibile aparţinând persoanelor juridice, potrivit proiectului pentru planul anual de lucru al AFM pe anul în curs.
 
Cele mai mari sume sunt alocate proiectelor ce vizează reducerea impactului asupra atmosferei, apei şi solului (145,6 milioane de lei), gestionarea deşeurilor, inclusiv a celor periculoase (118,9 milioane de lei), creşterea producţiei de energie din surse regenerabile (116,7 milioane de lei), prevenirea poluării (53,8 milioane de lei), protecţia resurselor de apă, staţiile de tratare, staţiile de epurare pentru comunităţi locale (49,6 milioane de lei).
 
La polul opus se situează activităţile privind reducerea nivelurilor de zgomot (2,3 milioane de lei), reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, reconstrucţia ecologică şi gospodărirea durabilă a pădurilor şi închiderea iazurilor de decantare din sectorul minier – câte un milion de lei.
 

Pentru gospodărirea integrată a zonei costiere, AFM propune un buget de cinci milioane de lei, aceeaşi sumă fiind prevăzută şi pentru împădurirea terenurilor degradate situate în zonele deficitare în păduri, în timp ce pentru educaţia şi conştientizarea publicului privind protecţia mediului sunt alocaţi aproximativ opt milioane de lei. De asemenea, administrarea ariilor naturale protejate va beneficia de peste 8,4 milioane de lei.
 
Administraţia Fondului pentru Mediu îşi propune, în 2008, să susţină toate categoriile de proiecte eligibile pentru finanţare prevăzute în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind Fondul pentru mediu. Sumele prevăzute în Bugetul de cheltuieli pentru anul în curs pot fi redistribuite în scopul utilizării lor în cadrul acestor categorii, la propunerea Comitetului director, cu aprobarea Comitetului de avizare.
 
Fondul pentru mediu este utilizat pentru finanţarea proiectelor de mediu eligibile. Această finanţare poate fi rambursabilă, nerambursabilă sau mixtă.
 
Proiectul trebuie să se deruleze pe o perioadă de maxim 24 de luni de la data încheierii contractului. Pentru finanţarea nerambursabilă prin susţinerea totală sau parţială a dobânzii aferente creditelor acordate de bănci solicitanţilor, durata pentru care se acordă finanţarea este de maxim 60 de luni.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.