Profituri substanţiale prin tranzacţionarea cotelor de emisii

 
Companiile energetice din cinci state membre ale Uniunii Europene ar putea realiza, în următorii 4 ani, profituri de până la 1 miliard de euro ca urmare a tranzacţionării cotelor de emisii de gaze cu efect de seră, relevă un nou raport realizat de firma Point Carbon pentru „World Wild Fund” (WWF), informează luni EUObserver.
 
Astfel, sectoarele energetice din Spania, Italia, Germania, Marea Britanie şi Polonia vor înregistra profituri care însumează dublul Produsului Intern Brut (PIB) al Sloveniei, în cadrul celei de-a doua faze a schemei europene de tranzacţionare a emisiilor (ETS).
 
Cele cinci ţări analizate au fost alese astfel încât în studiu să fie reprezentate diferite zone ale Europei, structurile pieţelor energetice din aceste state fiind de asemenea diferite.
 
Potrivit ETS, companiile vor trebui să plătească amenzi în cazul în care emit dioxid de carbon peste limitele maxime admise. Ele pot evita aceste amenzi, totuşi, dacă achiziţionează certificate de emisie de gaze poluante, ceea ce ar creşte costul energiei produse de aceste firme. În acest caz, sursele de energie regenerabilă – care nu emit dioxid de carbon şi deci nu au nevoie de certificate de emisie – sunt evident mai ieftine.
 
Raportul solicitat de WWF survine pe fondul avertismentelor lansate de şeful Institutului de Studii „Goddard”, de pe lângă Agenţia Spaţială Americană (NASA), James Hansen, care a apreciat că ţinta propusă de Uniunea Europeană pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră nu este suficient de ambiţioasă. Astfel, Hansen susţine că nivelul maxim de 550 de părţi pe milion (ppm) pentru emisiile de CO2 ar trebui coborât la 350 ppm.
 
La nivelul de 550 ppm, temperatura medie globală ar creşte cu 6 grade Celsius. Totuşi, un alt studiu, realizat pentru Uniunea Europeană, susţine că o astfel de concentraţie de CO2 în atmosferă ar duce la o creştere cu numai 3 grade Celsius a temperaturii medii globale.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.