Proiectul privind dezvoltarea domeniului schiabil în staţiunea Predeal nu a primit acordul de mediu

 
Primăria Predeal nu a primit acordul de mediu în cazul proiectului „Dezvoltare domeniu schiabil în staţiunea Predeal”, care prevede proiectarea a 9 pârtii de schi, o pârtie de sanie, două trambuline şi o arenă în Zona Clăbucet – Cioplea/Susai, tronsoanele 3 şi 4, din cauza nerespectării termenelor stabilite, informează un comunicat al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM).
 
Potrivit preşedintelui AANPM, Zoltan Levente Nagy, indiferent cine investeşte în România trebuie să ştie şi să se conformeze prevederilor legale, iar datele din documentaţiile pe care solicitantul le prezintă autorităţilor de mediu trebuie să fie conforme cu realitatea din teren.
 
„De asemenea, documentaţiile depuse în vederea obţinerii acordului de mediu trebuie să respecte normativul de conţinut stabilit de legislaţia de mediu în vigoare (memoriul tehnic, planul de situaţie, raportul la studiul de impact). Chiar dacă suprafeţele de teren care sunt propuse pentru investiţii nu se află în arii naturale protejate pot exista alte motivaţii care să determine neemiterea acordului de mediu. Spre exemplu, fondul forestier ce se propune a fi defrişat poate avea funcţie de protecţie a zonei împotriva alunecărilor de teren”, a precizat Nagy.
 

Printre motivele care au stat la baza respingerii solicitării Primăriei Predeal s-a numărat faptul că pe planuri sau hărţi nu sunt delimitate cu exactitate lucrările ce fac obiectul proiectului pentru care a fost solicitat acordul de mediu (pârtiile de schi şi sanie, pârtiile speciale pentru copii, instalaţii, parcurile pentru copii, alimentarea cu apă cu localizarea captărilor şi a bazinelor de apă, drumurile care se vor moderniza sau reabilita, parcările, staţiile de plecare sosire instalaţii, garaje, birourile pentru administraţie şi personal, alte lucrări etc.) şi nu se precizează exact suprafaţa ce se va defrişa pentru realizarea fiecărui obiectiv în parte.
 
Un alt motiv invocat de ANPM este acela că proiectul nu analizează posibilul efect cumulat al impactului asupra mediului, care să cuprindă cele trei etape ale proiectului, cu efectul altor proiecte care presupun defrişare şi care sunt realizate sau propuse a se realiza în Predeal. De asemenea, nu se analizează impactul acestor defrişări asupra fondului forestier din zonă, care are rol de protecţie a staţiunii Predeal.
 
Proiectul nu a primit acord de mediu şi din cauza necorelării datelor analizate în studiul de impact asupra mediului referitoare la suprafaţa care este propusă pentru defrişare cele referitoare la suprafaţa precizată în certificatul de urbanism nr.703/27.11.2007 cu privire la scoaterea din fondul forestier prin defrişare a suprafeţei de peste 44 hectare şi a neprezentării concluziilor studiilor solicitate de evaluator privind posibile alunecări de teren ce pot apărea după defrişare şi analiza posibilului risc indus de proiect asupra zonei limitrofe a oraşului.
 
De asemenea, proiectul nu dispune de o hartă cu zonele care se vor defrişa şi cu ariile naturale protejate, cu menţionarea în legendă a fiecărei arii protejate şi a distanţei faţă de aria protejată, nu este identificată altă sursă de apă pentru viitoarele instalaţii de produs zăpadă, deşi evaluatorul pe acest domeniu a concluzionat că în acest moment rezervele de apă sunt reduse aproape la zero, nu a fost descris impactul pe care l-ar putea avea acest proiect asupra obiectivelor de patrimoniu cultural, arheologic sau asupra monumentelor istorice şi nu au fost specificate măsurile care se impun pentru diminuarea efectelor negative.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.