„Războiul apei”, situaţie dramatică la Barcelona

0
 
Barcelona a rămas fără apă. Situaţia de urgenţă ar putea fi de-acum iminentă, poate este o problemă de zile, cel mult de săptămâni. Între timp, însă, alarma roşie s-a declanşat, iar la Generalitad, guvernul regional condus de socialistul Jose Montilla, încearcă cu disperare găsirea unei soluţii astfel încât să se evite prăbuşirea reţelei hidrice şi consecinţele deosebit de grave pe care acest lucru le-ar aduce pentru sezonul turistic aflat pe punctul de a începe. S-ar putea să fie prea târziu pentru a putea rezolva cu o baghetă magică o penurie foarte gravă care ameninţa de mai multă vreme regiunea, notează ziarul La Repubblica.
 
Deocamdată, unica soluţie este aprovizionarea cu apă prin folosirea trenurilor şi a navelor. Compania feroviară "Renfe" a dat asigurări că va putea transporta un milion de litri de la Tarragona la Barcelona utilizând vagoane normal amenajate pentru transportul laptelui şi a produselor alimentare. Dar o cantitate şi mai mare va putea ajunge în capitala Cataloniei cu nave cisternă provenind din porturile Carboneras (provincia andaluză Almeria), din Marsilia şi chiar din Tarragona.
 
Nave de transport de mari dimensiuni, fiecare dintre el încărcând 500 de vagoane-cisternă, ar trebui să transporte aproximativ 28.000 de metri cubi de apă. Administraţia regională studiază posibilitatea utilizării şi a altor porturi din apropiere, pentru a evita colapsul primei escale catalane şi pentru a spori capacitatea de primire, în timp ce primarul din Barcelona, socialistul Jordi Hereu, nu-şi ascunde îngrijorarea şi dă asigurără că nu intenţionează să-şi "petreacă viaţa privind spre cer ca să vadă dacă plouă".
 
Într-adevăr, plouă foarte puţin iar previziunile care vorbesc despre o primăvară cu precipitaţii abundente nu par să liniştească pe nimeni. Deocamdată, deasupra Cataloniei străluceşte soarele iar penuria de apă începe să se facă din ce în ce mai mult simţită. Soluţiile, cele reale, pe termen lung, provoacă discuţii şi puternice dezbateri politice. Guvernul regional propune, deşi ca un "rău mai mic", devierea apelor râului Segre, un afluent al râului Ebro, în aşa fel încât să poată fi mărit nivelul bazinului hidric La Baells, unul dintre cele trei bazine care alimentează zona metropolitană a Barcelonei.
 
Premierul Jose Luis Rodriguez Zapatero, comentând situaţia de la Bucureşti (unde a participat la summitul NATO), a negat că aceasta poate fi o soluţie eficientă. Există alte opţiuni, potrivit şefului guvernlui, "mai utile, rapide şi moderne, şi care vor fi, de fapt, adoptate".
 
Seceta a provocat o situaţie destul de alarmantă în sectorul turistic, care se teme că va suporta în mod dezastruos consecinţe din cauza acestei crize de apă. "Dacă vor exista reduceri în furnizarea apei atunci vom putea spune adio turismului", afirmă preşedintele asociaţiei hotelierilor Jordi Clos.
 
Cei care se tem cel mai mult sunt mai ales responsabilii marilor parcuri de distracţii din Catalonia, cum ar fi "Port Aventura", motorul turistic al Costei Dorada, care are 4 milioane de viziatatori pe an. Fără apă ar fi constrânşi să închidă totul, se arată în încheierea articolului.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.