EUR
4,75 RON
(+0.05%)
USD
4,22 RON
(-0.9%)
GBP
5,56 RON
(-1.23%)
CHF
4,24 RON
(-0.73%)
AUD
2,99 RON
(-0.39%)
CAD
3,14 RON
(-0.29%)
BGN
2,43 RON
(+0.02%)
RUB
0,07 RON
(+0.74%)
ZAR
0,29 RON
(+1.16%)
BRL
1,08 RON
(+2.3%)
CNY
0,63 RON
(-0.53%)
INR
0,06 RON
(+0.01%)

Repartitoarele, un rău impus de Uniunea Europeană

0
  • Preţul pe care îl plătesc ieşenii pentru serviciul de termoficare este al doilea din ţară
 
 
Reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Prestatorilor de Servicii de Contorizare şi Calcul al Utilităţilor (ANPSC), împreună cu trei firme de repartitoare din Iaşi au susţinut (marţi, 8 aprilie) o conferinţă de presă prin care au dorit să se spele de toate păcatele şi să se dezvinovăţească pentru crizele de apoplexie pe care le încearcă ieşenii racordaţi la sistemul centralizat la vederea facturii la încălzire.
 
Şefii asociaţiei care patronează la nivel naţional firmele de repartitoare au recunoscut faptul că preţul pe care îl plătesc ieşenii pentru serviciul de termoficare este al doilea din ţară ca mărime şi că ceea ce se întâmplă în capitala Moldovei este şi pentru ei „o enigmă”. Cu toate acestea, vina pentru scandalul şi nemulţumirile oamenilor care au ajuns să plătească şi 12 milioane ROL pentru încălzirea într-o lună de iarnă la un biet apartament de două camere a fost aruncată în totalitate în seama vidului legislativ, pe coexistenţa a două sau chiar trei sisteme de încălzire într-un condominiu, lipsa sau ineficienţa sistemului de termoizolaţie al reţelei dar şi pe preţul prea mare al gigacaloriei.
 
Acest din urmă aspect nu poate fi neglijat întrucât preţul de producţie al energiei termice realizat de CET Iaşi este de 175 RON gigacaloria, în timp ce bucureştenii, care au un standard de viaţă mult peste cel al ieşenilor plătesc 119 RON gigacaloria.  
 
„Ca şi soluţii, abia acum, după opt ani de la implementarea sistemului de contorizare cu repartitoare, legiuitorul vine să reglemeteze situaţia. Una dintre aceste măsuri, care se regăseşte şi în programul de redresare propus de Primăria Iaşi, este aplicarea unei cote minime obligatorii pe care o vor plăti toţi locatarii dintr-un bloc indiferentent dacă au centrală individuală sau sunt racordaţi la sistemul centralizat”, a declarat Antoaneta Macoveiu, director Zona Est a ANPSC.
 
Valoarea acestei cote minime, stabilite la nivel naţional, este de 20% din costurile comune pe scară sau bloc de la care nu se va putea eschiva nici un locatar. „Problema este că noi vom oferi o cotă comună în funcţie de starea reţelei şi de gradul de izolare termică a imobilului. Această cotă va trebui, însă, validată de asociaţia de proprietari şi introdusă în contabilitate. Dacă asociaţia nu va fi de acord, atunci nu avem ce face”, a ridicat din umeri directorul pe Zona Est a ANPSC.
 
„Un condominiu – un singur sistem de încălzire”: ori la E.ON, ori la CET

 
O altă măsură pe care legiuitorul intenţionează să o introducă la nivel naţional este ca, până la sfârşitul anului 2009, să se aplice principiul împrumutat din Uniunea Europeană „un condominiu – un singur sistem de încălzire”.
 
„Aceasta presupune ca să dispară existenţa în paralel a două sisteme de încălzire. În blocurile în care cei care au rămas branşaţi la reţeaua centralizată sunt minoritari, vor fi nevoiţi să se racordeze şi ei la sistemul pe gaze. Dacă vor refuza să facă acest lucru, atunci furnizorul de energie termică se va vedea pus în situaţia de a tăia respectivii consumatori de la reţea întrucât nu sunt eficienţi din punct de vedere economic”, a mai spus Macoveiu.
 
Aceeaşi problemă o au şi firmele de repartitoare. „În blocurile în care au mai rămas doi-trei consumatori aproape că sunt rugaţi să renunţe le repartitoare întrucât creează mai multe probleme decât aduc foloase, însă, nu putem sista unilateral un contract întrucât nu ne permite legea”, a punctat Ciprian Ciobanu, reprezentant al SC „Techem” SRL, una dintre societăţile ieşene de repartitoare amendată de OPC pentru nereguli în furnizarea serviciului de contorizare a energiei termice.
 
Prognoza pentru iarna 2008-2009: factura la încălzire va fi o problemă generală
 
Mai mult, şefii ANPSC au anunţat faptul că procesul de contorizare nu va fi sistat, ci va trebui generalizat la toţi consumatorii, sub imperiul directivelor europene, transpuse prin HG nr. 933/2004, care cer ca, până la data de 30 septembrie 2009, să se finalizeze campania naţională de montare a sistemelor de individualizare a consumului. La ora actuală, în Iaşi, procentul de contorizare pe reţeaua termică este de 47%, ceea ce se situează în jurul mediei naţionale.
 
„Uniunea Europeană ne obligă să generalizăm sistemul de contorizare, sistem care a înregistrat succes în ţările din Vest. Acest succes, însă, este dat de faptul că repartitoarele de costuri au fost montate din construcţie şi nu coexistă mai multe surse de încălzire într-un condominiu. La noi domneşte, încă, o încrengătură întreagă de sisteme şi o variuetate atât de mare de situaţii particulare întrucât cu greu vom ajunge la un rezultat viabil”, a mai spus Antoaneta Macoveiu, lăsând să se înţeleagă faptul că ieşenii nu vor scăpa prea curând de scandalurile legate de factura la încălzire.
 
Singura consolare a celor racordaţi la CET este că şi vecinii lor cu centrale termice vor avea, începând din iarna viitoare, facturi la fel de mari la întreţinere ca şi ei, întrucât se anunţă scumpiri uriaşe la gazul metan.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.