Telefonul mobil împlineşte 35 de ani

 
Căpitanul Kirk a fost sursa de "inspiraţie" pentru apariţia primului telefon celular, care împlineşte 35 de ani de viaţă. Martin Cooper, inventatorul său, a declarat în repetate rânduri că a vrut să realizeze sistemul de comunicare folosit de echipajul Star Trek din prima serie a filmului ştiinţifico-fantastic.
 
Primul telefon dat de Cooper, care pe atunci era director la Motorola, a fost către "rivalul" său Joel Engel, de la Bell Labs, At&t, plimbându-se pe străzile New York-ului, pe 3 aprilie 1973. Telefonul mobil folosit era un DynaTAC, prototipul seriei norocoase alcătuită de MicroTac şi de StarTac şi era destul de incomod – o "cărămidă" de 24 cm care cântărea un kilogram – avea o autonomie de 35 de minute de conversaţie şi se încărca în 10 ore, notează "Corriere della Sera".
 
Dincolo de impactul economic pentru producători, operatorii de telefonie mobilă – şi datorită modului în care a modificat modul de a lucra al abonaţilor – telefonul mobil, din ce în ce mai uşor şi multifuncţional şi tot mai răspândit în lume, a avut un serios impact asupra obiceiurilor. Şi nici nu putea fi altfel, având în vedere că din 1983, an în care au început ofertele comerciale pentru abonamentele către operatorii mobili, procentajul de difuzare în rândul populaţiei a micuţului obiect nu a cunoscut pauze. O creştere constantă care a ajuns la 3 miliarde de dispozitive în circulaţie, şi o penetrare în ţările cele mai industrializate care depăşeşte procentul de 100% (în Italia s-a ajuns la 150%).
 
Telefonul mobil ne-a schimbat modul de comunicare, de stabilire a întâlnirilor, de "extindere" a memoriei devenind o trambulină ideală pentru a decide mereu în ultimul moment ce-i de făcut şi cu cine. El se transformă într-un instrument tot mai mult folosit în procesele penale şi este o sursă de numeroase neplăceri pentru cupluri, un registrator infailibil al unei părţi a vieţii noastre.
 
Ne-a obişnuit, totodată, să exprimăm un concept şi să instaurăm o comunicare în 160 de caractere, şi au apărut noi limbaje. Iar software-ul scrierii rapide a aruncat gaz pe focul inovaţiei semiotice din rândul tineretului, cu o proliferare de semne noi, simboluri şi termeni adesea fără vocale, ca în limbile semitice (ebraică şi aramaică) folosite în scrierea Bibliei.
 
De când modelele au fost dotate cu aparate de fotografiat şi apoi cu camere video, au fost stimulate noi forme artistice, o dorinţă irezistibilă de a inventa regizori de YouTube, etc. A favorizat solidaritatea (rămâne memorabilă campania de donaţii cu ocazia tsunami-ului din 2004 din Oceanul Indian şi a ajutat la răspândirea informaţiilor, cu servicii de breaking news.
 
Dar piaţa continuă să se dezvolte, să crească şi să se diferenţieze, în continuare. La ora actuală telefonul mobil este tot mai mult o poartă de acces spre web în mobilitate, şi în curând va putea fi folosit ca un bancomat sau o cheie a casei. Mulţi îl folosesc deja pentru a-şi citi e-mailurile. Noi actori sosiţi recent pe piaţă contribuie la a face telefonul mobil un obiect în continuă schimbare.
 
Apple cu iPhone şi recenta iniţiativă promovată de Google privind un sistem operativ open source, numit "Android", continuă inovaţia şi se impune un nou mod de a concepe un obiect de care cu greu ne dispensăm. În mod paradoxal, după toate probabilităţile, Motorola nu va mai face parte din producătorii de dispozitive mobile; chiar cu ocazia aniversării a 35 de ani de la primul său mare succes, ea a decis, sub presiunile unor importanţi investitori, să scoată la vânzare sectorul de producere a telefoanelor mobile şi a smartphone, pentru a se dedica tehnologiilor de Reţea şi serviciilor, WiMax şi altor evoluţii de a treia generaţie de telefonie mobilă, respectiv cele care vor mări capacităţile de transmitere a datelor. Revoluţia continuă.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.