România – „un amestec de Rusia şi Polonia”

 
Expertul bursier austriac Erich Obersteiner a acordat ziarului austriac "Die Presse" un interviu în care apreciază că românii lucrează cu mai mult elan decât în alte ţări est-europene, dar că România nu este o ţară atât de comodă ca alte pieţe din Est.
 
În opinia sa, în Cehia sau Ungaria atmosfera de avânt nu se mai simte aşa de tare. În schimb, românii s-au pus pe lucru cu mai mult elan şi forţă, în timp ce în alte ţări oamenii s-au mulţumit cu împărţirea cotelor de piaţă, crede Obersteiner. La întrebarea legată de limitele cu care se confruntă România în aceste eforturi, Obersteiner arăta că situaţia macroeconomică din 2007 încă mai pluteşte deasupra ţării ca un nor negru, iar schimbările de pe piaţa de credite vor frâna şi în România creşterea economică. În acest fel însă, piaţa românească de capital va câştiga în importanţă ca instrument de finanţare.
 
Întrebat dacă piaţa de capital românească nu este prea mică, expertul austriac explica că toate ţările au început de la proporţii reduse. România se află azi cu capitalizarea sa, în valoare de circa 27 miliarde euro, acolo unde se afla Viena în anul 2000, spune el şi adaugă că din zona guvernamentală vine o atitudine pozitivă faţă de piaţă şi înţelegere faţă de faptul că privatizările revigorează concurenţa.
 
Legat de critica conform căreia mulţi dintre investitorii care se înghesuie în România se plâng simultan de climatul investiţional negativ (lipsă de personal, salarii mari) Obersteiner răspundea că România este o ţară în toiul transformării iar acest lucru nu poate avea loc fără durerile naşterii. Chiar şi în Rusia existau o multitudine de plângeri în timp ce azi foarte puţini regretă angajamentul lor acolo. Atunci când vrei să câştigi 30 până la 100% pe an trebuie să-ţi asumi şi un oarecare risc, pentru că altfel oricine ar face aşa ceva, spune Obersteiner.
 
Întrebat dacă nu are el însuşi probleme în a găsi angajaţi de calitate în România, expertul austriac răspundea cu nu. În general, spune el, oamenii sunt bine pregătiţi şi ahtiaţi după muncă, cea mai mare frână fiind reprezentată mai degrabă de birocraţie şi lipsa de experienţă în domeniul dreptului pieţei de capital. În România nu se întâmplă nimic din ce nu este precis prevăzut în textul de lege. Toţi sunt foarte precauţi, pentru că au învăţat cât de uşor poţi cădea de la fereastră dacă te apleci prea tare peste margine, glumeşte el.
 
Chestionat dacă în România, în condiţiile unei puternice birocraţii, este într-adevăr nevoie de legendara valiză cu bani pentru a putea face afaceri în est, Obersteiner arăta că nu a avut nevoie de aşa ceva, adăugând însă că firma sa derulează în cea mai mare parte afaceri în mediul privat. În legătură cu uşoara încetinire a creşterii economice care s-a înregistrat anul trecut în România şi cu avertismentul experţilor conform căruia piaţa de capital din ţară este extrem de vulnerabilă la şocuri externe, precum criza financiară, Obersteiner răspundea că orice piaţă de mici dimensiuni şi cu mulţi investitori străini este în mod natural vulnerabilă. Chiar şi piaţa de capital de la Viena este împinsă de investitorii străini către zona pozitivă sau negativă. În Austria tocmai începe să se formeze o bază locală de investitori autohtoni în timp ce în România acest lucru a început deja, spune expertul.
 
La observaţia ziarului conform căreia românii consumă mai mult ca oricând, iar gradul de îndatorare al cetăţenilor a crescut anul trecut cu 60%, Obersteiner arăta că, în comparaţie cu Vestul, gradul de îndatorare este în continuare scăzut. Românii au acum pentru prima oară de când se ştiu şansa de a-şi cumpăra un spaţiu de locuit propriu. Mulţi din banii păturii mijlocii în creştere sunt investiţi în construcţia de case, iar acest boom poate fi observat peste tot în est. În Rusia lipsesc încă 20 de milioane de locuinţe, iar în România 3-4 milioane, o tendinţă care se va menţine încă multă vreme, spune Obersteiner.
 
Întrebat în care ramură a economiei ar investi, expertul austriac răspundea că privatizările sunt un lucru căruia merită să-i acorzi o atenţie sporită, însă la fel de interesant este şi faptul că actualmente răsar ca din pământ lanţuri de magazine pentru produse electronice. Afacerile de retail din Europa de Est ating în acest moment o dimensiune critică. Întrebat cu ce ţară ar compara România dacă este să se gândească într-un interval de 5 ani de acum înainte, Obersteiner spune că România este mai degrabă "un amestec între Rusia şi Polonia".

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.