EUR
4,76 RON
(-0.12%)
USD
4,21 RON
(0%)
GBP
5,56 RON
(-0.02%)
CHF
4,24 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(-0.01%)
CAD
3,13 RON
(+0.18%)
BGN
2,43 RON
(-0.05%)
RUB
0,07 RON
(0%)
ZAR
0,29 RON
(+0.06%)
BRL
1,08 RON
(+0.04%)
CNY
0,63 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0%)

Mieii din gospodării, sacrificaţi tradiţional pentru consumul propriu

0
 
Mieii din gospodării pot fi sacrificaţi tradiţional în perioada sărbătorilor de Paşte dacă sunt pentru consumul propriu, a declarat ministrul agriculturii, Dacian Cioloş. "Omul care vrea să-şi taie un miel de Paşti la el în curte poate să-l taie fără nici o problemă, la fel cum a făcut-o până acum", a precizat Cioloş. Acesta a menţionat că Autoritatea Veterinară s-a pregătit şi pentru sacrificările mieilor destinaţi comercializării.
 
"Sacrificările se pot face în orice loc amenajat de către primării, consilii locale, unde trebuie să fie apă curentă şi canalizare. ANSVSA va pune la dispoziţie specialişti, medici veterinari care vor fi acolo să supravegheze tot procesul. De asemenea, ANSVSA a dispus deschiderea unor abatoare care sunt închise pentru modernizare, dar pentru o săptămână înainte de Paşti ele vor fi temporar deschise. Ciobanii sau cei care vor să vândă miei îi vor putea sacrifica acolo, respectând normele europene, pentru că e vorba de mieii destinaţi comercializării", a subliniat oficialul MADR.
 

În ceea ce priveşte mieii care vor fi exportaţi în această perioadă, ministrul Cioloş a afirmat că aceştia vor trebui să fie identificaţi cu două crotalii (cercei). "Autoritatea a luat măsuri în acest sens pentru a asigura necesarul, la fel ca şi anul trecut. Sigur, ca de fiecare dată, mai sunt întârzieri, dar eu cred că nu va fi blocat nici exportul de miei", a adăugat Cioloş.
 
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), în perioada Sărbătorilor Pascale din acest an se vor sacrifica 3-3,5 milioane de miei, un număr aproape similar cu cel din 2007, când au fost sacrificate 3,3 milioane capete.
 
Direcţia de zootehnie din MAPDR estimează că în 2008 carnea de miel în viu la crescători va fi de 8-9 lei/kg faţă de 7,5 lei anul trecut, iar carnea de miel în carcasă se va situa între 18 şi 21 lei/kg, comparativ cu 15 lei/kg în 2007. La nivel european, carnea de miel în carcasă la poarta abatorului se vinde la un preţ de 21- 22 lei/kg.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.