„Rompetrol” pariază pe posesorii de autoturisme din mediul rural

Omul de afaceri Dinu Patriciu, nominalizat recent drept "cel mai bogat român", a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Iaşi, că "Rompetrol Downstream" intenţionează să construiască în judeţ două noi benzinării cu spaţiu comercial şi să amplaseze 10 staţii mobile Expres de distribuţie a carburanţilor în diverse localităţi din mediul rural.

 
"Acestea din urmă sunt staţii mobile de mici dimensiuni montate pe platforme betonate, la care alimentarea se realizează prin autoservire, iar plata se face ca la automatele de cafea. Pe lângă acestea urmează să fie montate şi mici magazine, de asemenea, cu autoservire.
Astfel, per total, investiţiile în judeţul Iaşi vor putea ajunge, în 2008, la un nivel de 6,5 milioane de dolari, în funcţie de potenţialul zonelor vizate", a explicat Dinu Patriciu, preşedintele Grupului "Rompetrol". Funcţionarea şi alimentarea staţiilor Expres se face printr-un sistem automatizat de supraveghere cu transmiterea informaţiilor prin satelit.
 
 
Locaţiile noilor benzinării din Iaşi, ţinute la "secret"
 
Reprezentanţii grupului de firme au refuzat să divulge locaţia exactă unde vor fi amplasate staţiile, de teamă că benzinăriile concurente ar putea să le-o ia înainte. Până în prezent, există deja 70 de astfel de staţii în ţară, până la sfârşitul anului, urmând să se mai monteze încă 200, printre care se numără şi cele 10 din judeţul Iaşi.
 
Conducerea grupului de firme intenţionează ca, în următorii doi ani, numărul acestora să se ridice la 500-600.
 
"Am luat hotărârea să extindem reţelele de benzinării la sate întrucât s-a observat că 35% din consumul de combustibil se realizează în mediul rural. Tot mai multe gospodării din rural, aproximativ 30%, au cel puţin un autoturism, iar 10% au câte două autovehicule", a explicat Patriciu raţiunea economică ce l-a determinat să investească în ministaţiile Expres.
 
Grupul "Rompetrol" deţine în prezent în Iaşi trei benzinării, două în municipiul reşedinţă de judeţ şi una în Paşcani. Valoarea totală a investiţiilor realizate în judeţ se ridica la finele anului 2007 la aproximativ 3 milioane de dolari. La ora actuală, "Rompetrol" are în judeţul Iaşi 87 de angajaţi, urmând ca, până la finele anului, numărul acestora să se ridice la peste 140 de persoane.
 
"Trebuie să recunosc faptul că nu am prea construit în Iaşi. Până în prezent am cam evitat piaţa Moldovei, nu din cauza volumului vânzărilor, ci din cauza modului haotic şi neconsolidat în care s-a structurat în ultimii 18-20 de ani", a declarat preşedintele "Rompetrol".
 
 
Staţie GPL şi 13 benzinării, în Bacău
 
Aflat într-o campanie naţională de lansare a noilor lanţuri de benzinării, Dinu Patriciu a trecut mai întâi prin Bacău unde a anunţat realizarea unor investiţii în valoare totală de 15 milioane USD, până la finele anului 2008. Un calcul simplu arată că Bacăul va întrece şi de data aceasta Iaşul, acumulând investiţii cu peste 100% mai mari.
 
"Continuăm dezvoltarea prezenţei noastre în judeţul Bacău, atât prin deschiderea unei noi staţii de îmbuteliere a gazului petrolier lichefiat (GPL), în satul Dumbrava, din comuna Iteşti, la 15 kilometri de municipiul reşedinţă, cât şi prin mărirea reţelei de distribuţie a carburanţilor", a comunicat preşedintele şi directorul general al Grupului "Rompetrol".
 
Astfel, cu o valoare investiţională de peste 10 milioane USD, noua staţie de îmbuteliere GPL a "Rompetrol Gas" va creşte capacitatea de producţie şi va contribui la extinderea distribuţiei produselor în zona de est a României. "Lucrările de construcţie sunt finalizate în proporţie de 70%, urmând ca, până la sfârşitul anului staţia să devină operaţională. Unitatea din Bacău va avea peste 50 de angajaţi şi o capacitate anuală de îmbuteliere de 20.000 de tone GPL", a declarat Patriciu.

 
"Rompetrol Gas" estimează pentru acest an realizarea unei cifre de afaceri de aproximativ 100 milioane USD, în creştere faţă de 2007, când a înregistrat un nivel de 54 de milioane USD. În acelaşi timp, "Rompetrol Downstream", divizia de retail a grupului de aproximativ 40 de firme, intenţionează în 2008 să construiască alte 13 staţii în judeţul Bacău, dintre care 11 unităţi mobile de distribuţie a carburanţilor Expres.
 
În funcţie de potenţialul zonelor vizate, investiţiile companiei pot ajunge la un nivel total de aproximativ 5,3 milioane USD, după ce în 2007 acestea s-au ridicat la 4,2 milioane USD.
 
În prezent, "Rompetrol" deţine în judeţul Bacău un număr de patru benzinării, două în municipiul reşedinţă, una în Oneşti şi o alta în Comăneşti, şi o staţie mobilă Expres în comuna Parincea, numărul total al angajaţilor fiind de 90 de persoane.
 
 
Patriciu nu vrea să fie "perceptor fiscal în slujba statului"
 
 
Printre altele, Dinu Patriciu a afirmat că, în România, aproximativ jumătate din preţul combustibililor petrolieri este dat de taxele şi impozitele impuse de stat. Astfel, contribuţia "Rompetrol" la bugetele locale şi centrale s-a ridicat în 2007 la peste 1 miliard de dolari.
 
Pe de altă parte, cel mai bogat român a recunoscut faptul că nu este de acord cu eliminarea rovinietei şi includerea acestei taxe în preţul benzinelor. "Este firesc, întrucât nouă, producătorilor, nu ne convine să devenim perceptori fiscali în slujba statului. Pentru că asta am fi, în fapt. Am lua banii de la clienţi şi i-am da apoi la stat în contul rovinietelor", a punctat Patriciu. La nivel internaţional, Rompetrol este prezent în 13 ţări, având majoritatea activelor şi operaţiunilor în Franţa, România, Spania şi sud-estul Europei.
 
Preşedintele grupului de firme a ţinut să precizeze că "Rompetrol" poate susţine securitatea energetică a Europei, "prin realizarea unei punţi de legătură între zăcămintele de ţiţei din Est şi pieţele de desfacere din Vest".
 
 
 
Patriciu este atras de Bacău
 
În planurile investiţionale ale "Rompetrol" pentru anul 2008, Bacăul este privilegiat, acumulând investiţii cu peste 100% mai mari decât cele derulate în Iaşi:
 
• Iaşi – investiţii în valoare totală de 6,5 milioane dolari
– 2 benzinării noi, cu spaţiu comercial;
– 10 staţii mobile Expres de distribuţie a carburanţilor în localităţi din mediul rural.
 
•  Bacău – investiţii în valoare totală de 15  milioane dolari
– o nouă staţie de îmbuteliere a gazului petrolier lichefiat (GPL), construită la 15 kilometri de Bacău;
– 13 staţii, dintre care 11 unităţi mobile de distribuţie a carburanţilor Expres.
 
 
 
 
 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.