Taxa lui „Pinalti” lasă municipiul Piatra Neamţ fără gaz metan

 
În urmă cu peste 60 de ani, nemţii "serveau" gaz cu generozitate, fără a percepe vreun tarif "beneficiarilor" acestui serviciu (era "subvenţionat" de regimul de atunci!). Între timp lucrurile s-au schimbat, "gratuităţile" oferite de strămoşii germani nu mai sunt valabile, şi, chiar mai mult, condiţiile de furnizare se înăspresc. Cel mai recent exemplu este acela în care "E.ON Gaz" a sistat furnizarea gazului metan către mai multe centrale termice din sistemul public de termoficare al municipiului Piatra Neamţ.
 
Gestul celor de la "E.ON" este justificat oficial de datoriile pe care societatea nemţeană "Aqua Calor" le-ar avea către furnizorul de gaze, dar în realitate reprezintă o răzbunare împotriva taxei impuse de primarul municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan ("Pinalti") pe conductele care traversează domeniul public. În acelaşi timp, poate fi considerat şi ca un avertisment pentru Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), care nu acceptă majorările de preţ solicitate de germani.
 
"Pinalti": să moară şi capra vecinului!
 
Primarul Gheorghe Ştefan consideră "nejustificată şi abuzivă" decizia "E.ON Gaz" şi, pe principiul "să moară capra vecinului", atrage atenţia că există primării cu datorii mai mari, care nu au fost debranşate. "Considerăm nedreaptă, dacă nu chiar tendenţioasă, decizia «E.ON Gaz» de a sista furnizarea gazului metan la Piatra Neamţ, în condiţiile în care, în municipiul Bacău, condus de un primar PNL, şi municipiul Iaşi, cu primar PSD, cu datorii de 250, respectiv 700 de miliarde de lei nu a fost aplicată aceeaşi măsură", a afirmat Gheorghe Ştefan.
 
Deşi "E.ON Gaz" este o societate cu capital privat (şi străin, pe deasupra), fixaţiile primarului Ştefan îl fac să aprecieze că, la mijloc, este o lucrătură a Guvernului Tăriceanu.
 
"Ne declarăm total nemulţumiţi de atitudinea Guvernului Tăriceanu faţă de această problemă, având în vedere faptul că, pe de o parte, nu îşi plăteşte datoriile către cetăţenii din Piatra Neamţ (primăria susţine că Guvernul ar avea o datorie către «Aqua Calor» – n.r.), şi, pe de altă parte, Partidul Naţional Liberal, prin Consiliul de Administraţie de la «E.ON Gaz» Târgu Mureş, sistează abuziv furnizarea gazului metan către locuitorii municipiului Piatra Neamţ", a mai declarat Gheorghe Ştefan.
 
Atacul disperat al primarului nu se opreşte aici, acesta susţinând că "societatea nu investeşte aproape deloc în modernizare. Primăria Piatra Neamţ a investit peste 67 de miliarde de lei vechi în extinderea reţelelor cu 37 de kilometri faţă de anul 2004, acţiune a primăriei care a fost interzisă ulterior, singurii care mai au posibilitatea extinderii reţelelor fiind cei de la «E.On Gaz». La Piatra Neamţ, în decursul anului 2007, reţeaua de gaz nu a fost extinsă nici măcar cu un kilometru".
 
Răzbunare germană
 
După modelul iniţiat de primarul Neculai Răţoi la Paşcani, Consiliul Local (CL) Piatra Neamţ a impus companiei "E.ON Gaz Distribuţie" taxe de folosinţă a domeniului public pentru reţeaua de distribuţie a gazelor naturale.
 

"Eu am avut o discuţie cu domnul primar Gheorghe Ştefan şi am spus că nu cred că e bine să fie introdusă taxa pentru terenurile pe care se află reţele de utilităţi publice, pentru că, pe de o parte, este o necesitate pentru comunitate să avem acele reţele de utilităţi şi, pe de altă parte, această taxă va duce la creşterea preţului pe care cetăţenii îl vor avea de plătit pentru utilităţile respective. În cazul concret al gazului metan, domnul Ştefan a spus că scumpirea nu este o problemă, pentru că aceste costuri de la Piatra Neamţ se vor împărţi pe toată aria acoperită de «E.On Gaz Distribuţie»“, a declarat senatorul PNL Şerban Strătilă.
 
CL Piatra Neamţ a executat această aşa numită "obligaţie" de plată de la "E.ON Gaz" în iulie 2005, pentru perioada de cotizaţie 2000-2004. La rândul său, "E.ON Gaz" a contestat taxele impuse şi încasate de CL Piatra Neamţ, întrucât le consideră ilegale.
 
În iunie 2007, "E.ON Gaz" a obţinut o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă de recuperare a sumei executate de către CL Piatra Neamţ.
 
După expirarea perioadei de graţie de şase luni, executorul judecătoresc însărcinat de "E.ON Gaz" a pornit executarea silită prin poprirea conturilor CL Piatra Neamţ, pentru recuperarea sumelor încasate abuziv.
 
În timpul acestui proces de executare silită, CL Piatra Neamţ a reimpus, pentru a doua oară, taxe pentru folosirea domeniului public în perioada 2000-2004, aceleaşi taxe pentru care instanţa judecase deja că impozitarea şi încasarea a fost nelegală şi abuzivă. "Această reimpunere a fost materializată în emiterea unui act unilateral de compensare între această dublă taxă şi suma pe care CL Piatra Neamţ trebuie să o plătească companiei noastre", ne-a transmis Departamentul de Comunicare al "E.ON Gaz".
 
Mai mult, în baza acestui act ilegal de compensare, ignorând hotărârea definitivă a instanţei, Trezoreria Piatra Neamţ a sistat poprirea pe conturile CL Piatra Neamţ. Astfel, "E.ON Gaz" nu a putut recupera cea mai mare parte a sumelor încasate în mod ilegal de către municipalitate. "Considerăm ilegală acţiunea CL Piatra Neamţ. Compania noastră va uza, în continuare, de toate căile legale pentru a contesta această compensare", a declarat Marc-Daniel Buck, director general  al "E.ON Gaz Distribuţie".
 
Acum, războiul dintre "E.On Gaz" şi "Pinalti" a ajuns la faza "răfuielilor", această taxă fiind motivul principal care a determinat furnizorul de gaz să debranşeze un întreg oraş, indiferent dacă acei cetăţeni şi-au achitat sau nu obligaţiile de plată pe care le aveau.
 
În stilul de acum consacrat, "Pinalti" consideră că Executivul este vinovat: "Guvernul Tăriceanu a modificat legislaţia în favoarea celor de la «E.ON Gaz» pentru a fi scutiţi de plata taxelor şi împotriva oamenilor, aceştia fiind debranşaţi fără să se ţină cont de temperatura de afară şi apropierea sărbătorilor de Paşte".
 
Primăria Piatra Neamţ susţine că "E.ON Gaz" va fi acţionată în instanţă şi, în plus, "îşi rezervă dreptul de a organiza o licitaţie internaţională în vederea selectării unui alt furnizor de gaz metan".
 
Până la materializarea ameninţărilor lui Gheorghe Ştefan, pentru locuitorii municipiului este clar faptul că nu beneficiază de serviciile pe care le plătesc şi, în plus, prin intermediul taxelor şi impozitelor care li se percep, vor achita şi banii încasaţi de municipalitate prin taxa care a fost declarată ilegală.
Citește și
1 Comentariu
  1. cepoi vasile spune

    daca taxa s-ar scadea din pretul gazului furnizat catre cetatenii din piatra neamt este foarte bine,orisicum este nevoie de bani ca toate promisiunile care lea facut sa se realizeze.orisicum este omul care a facut un oras foarte frumos din piatra neamt , orasul si-a recapatat stralucirea ce trebuia sa o aiba din timpul altor primari .trebuie sa vizitati piatra neamtul ca sa vedeti ce a facut pinalti.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.