Un câine lup – evazionist de faimă, în Liechtenstein

Procuratura din Roma a fost sesizată în legătură cu 400 de presupuşi evazionişti fiscali italieni deţinători ai unor conturi în Lichtenstein, a căror valoare se situează între un minimum de două sute de mii până la zeci de milioane de euro. În prezent, cercetările se concentrează asupra verificării autenticităţii acestei liste cuprinzând 400 de nume de persoane fizice, societăţi şi sigle.
 
Potrivit informaţiilor existente, lista nu ar conţine nume ale unor persoane foarte cunoscute, deşi ar putea fi vorba de nume inventate sau sub acoperire în spatele cărora s-ar putea ascunde adevăraţii titulari de conturi.
 
În frunte: un câine-lup
 
Oricât ar părea de ciudat, lista neagră a evazioniştilor fiscali italieni din Liechtenstein are în frunte numele unui câine lup. "Da, acei bani aparţin câinelui Gunther", a afirmat Maurizio Mian, un farmacolog din Pisa, moştenitorul unei dinastii de industriaşi din domeniul farmaceuticii. Numele acestuia s-a evidenţiat pe lista din Liechtenstein cu cifra, pentru moment, cea mai mare: 400 de milioane de euro.
 
"Suntem foarte liniştiţi, totul este în regulă, fondurile câinelui Gunther au reintrat regulamentar în Italia, cu ajutorul scutului fiscal al fostului ministru al economiei, Giulio Tremonti, şi curând veţi mai auzi de ei, deoarece lui Gunther îi umblă multe idei prin cap", a afirmat cu dezinvoltură Maurizio Mian.
 
Realitatea este că Gunther IV, moştenitorul lui Gunther III, este un frumos câine lup de oarecare notorietate, deoarece a fost "editorul ziarului L’Unita". Câinele există, aşa cum o dovedeşte o fotografie făcută de Mian în goana maşinii decapotabile spre Los Angeles sau Miami.
 
Un joc permis de regulile paradisurilor fiscale
 
Desigur este vorba de un joc, permis însă de regulile paradisurilor fiscale. Atunci când, în 1997, compania famaceutică "Gentili" a familiei omonime din care face parte şi Mian a fost vândută grupului "Merck" Italia, lui Maurizio Mian i-a venit ideea jocului câinelui Gunther.
 
Ideea este că o contesă germană, Charlotte Lieberstein, inexistentă în realitate, i-ar fi lăsat câinelui o avere inestimabilă. Mass-media a căzut în cursă şi jocul a durat ceva timp. Gunther cumpăra şi vindea societăţi fotbalistice, vile ale Maddonei şi Silvester Stallone, aspirând chiar şi la cea a lui Versace.
 
Aceasta, până când Maurizio Mian a dezvăluit totul, cumpărând şi vânzând apoi 35% din acţiunile companiei AD, care la rândul ei controla circa 80% din NIE, care editează şi în prezent "L’Unita".
 
La vremea aceea, administratorul cotidianului fondat de Antonio Gramsci vorbea numai de "Gunther Group". Cel care a dezvăluit povestea lupului-editor a fost întreprinzătorul şi politicianul italian Claudio Velardi, unul din consilierii apropiaţi ai lui Massimo D’Alema, pe vremea când acesta era premier.
 
Câinele Gunther este "în regulă" cu declaraţiile fiscale
 
Dacă se consultă documentaţia prin care în 1997 organismul antitrust italian a dat undă verde companiei "Merck Sharp&Dohme" Italia, pentru achiziţionarea companiei farmaceutice a lui Mian, se descoperă lucruri interesante. Institutul "Gentili" SA, "activ în producerea şi comercializarea de produse chimice şi medicinale, produse dietetice, componente de parfumerie şi cosmetice", se dovedeşte a fi proprietatea a 4 persoane fizice şi a companiilor "Delphor" şi "Lisander", cu sediul în Liechtenstein, şi "Entrepharm", cu sediul în Luxemburg. Încasările erau în 1995 de 72 miliarde de lire italiene. Pe de o parte, existau deja companii non-Gunther în Liechtenstein, iar pe de altă parte, suma de 400 de milioane de euro este mult mai relevantă decât ultimele încasări cunoscute ale companiei farmaceutice.
 
Mian a precizat: "Persoanele legate de «Gunther Group» sunt diferite, în afară de mama mea şi de mine". De altfel, el se bazează pe o notă oficială: "Toate disponibilităţile financiare care duc la conturi în străinătate fac obiectul în fiecare an al unor declaraţii fiscale în conformitate cu legea. Motiv pentru care existenţa unor depozite în conturi din Liechtenstein nu poate constitui informaţie. Câinele Gunther este în regulă".

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.