Un nou deadline fantezist pentru complexul de nataţie din Bacău

 
Arhitectura Complexului de nataţie Bacău era la vremea inaugurării sale, în 1978, una din cele mai spectaculoase ale timpului nu numai pentru România, de tip futurist, atrăgând atenţia, în special, prin forma tip velodrom a acoperişului. Din păcate, la acea vreme nu existau în ţară materiale care să reziste umidităţii calde şi intemperiilor vremii, aşa încât în 2004 complexul a fost închis, deoarece se profilau riscuri majore pentru cei aflaţi în incintă.
 

Ca urmare, autorităţile au decis realizarea lucrărilor de reparaţii şi, concomitent, de modernizare. Spectaculozitatea arhitecturii exterioare a construcţiei a rămas, însă, neştirbită în noul proiect.

 
Aflaţi în plin avânt electoral, edilii municipiului Bacău s-au grăbit să avanseze un nou termen de finalizare a lucrărilor la fostul bazin de înot – 1 mai 2008.
 
"Vom avea cel mai modern bazin de nataţie din ţară, aici putându-se desfăşura mari competiţii internaţionale de înot, sărituri în apă şi polo", a declarat proaspătul prefect băcăuan Claudiu Şerban, în urma unei vizite de lucru la faţa locului, efectuată "la braţ" cu primarul Romeo Stavarache.
 
Acesta a dat asigurări că se va ocupa, personal, de ultimele detalii, astfel, încât, pe 1 mai, Complexul de nataţie din Bacău să fie dat în folosinţă pentru competiţii şi antrenamente, dar şi pentru înotul de agrement.
 
Autorităţile locale au anunţat că inaugurarea oficială se va face prin găzduirea unei competiţii de nataţie la care sa fie invitaţi sportivi români şi de peste hotare.
 
 
Lucrări de montaj planificate până la 15 mai
 
Dacă planificarea "sună bine" din punct de vedere politic, lucrurile se schimbă atunci când vine vorba de termenele reale în care dotările pentru bazinul de înot pot fi achiziţionate şi instalate.
 

În acest sens, procedura de licitaţie publică a fost demarată pe data de 27 februarie 2008, cu termen-limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare pe 15 aprilie 2008 (în aceeaşi zi fiind programată şi deschiderea ofertelor).
 
Cu o valoare estimată între 630.000 şi 662.000 RON (fără TVA), contractul de achiziţie publică prevede "furnizarea de produse, inclusiv montaj (instalare şi punere în funcţiune) pentru bazinul de înot" în 30 de zile, începând de la data atribuirii contractului.
 
Un calcul simplu arată că procesul achiziţiei şi instalării dotărilor pentru bazin depăşeşte din start termenul la care s-au angajat reprezentanţii administraţiei băcăuane să dea în folosinţă complexul de nataţie. Astfel că un nou deadline "mincinos" apare pe fondul unui subiect deja sensibil pentru cetăţenii băcăuani, "duşi cu vorba" pe parcursul anului 2007 că lucrările sunt în grafic şi că bazinul se va deschide ba în aprilie, ba în iulie, ba în toamnă…  
 
 
Complex de nataţie cu dotări asemănătoare celui din Sydney
 
 
Investiţiile la fostul bazinului de înot din municipiul Bacău au început în anul 2005, sub forma unor lucrări de modernizare susţinute prin fonduri provenite dintr-o emisiune de obligaţiuni municipale. Proiectul iniţial a fost realizat de firma "General Proiect", în perioada în care Primăria Bacău a fost condusă de Dumitru Sechelariu. Ulterior, soluţia tehnică propusă de această firmă a fost contestată.
 
Pe parcursul derulării investiţiei, planurile de reparaţii şi modernizări au fost modificate în mai multe rânduri, fapt motivat de administraţia Stavarache prin dorinţa de a construi un complex care să permită organizarea de competiţii la nivel internaţional. Modelul a fost bazinul olimpic din Sydney, unde au avut loc competiţiile de nataţie de la Olimpiada de Vară din 2000.
Lucrările de construcţie la bazinul de înot băcăuan au revenit în sarcina societăţii "Vertcon" SA.
 
Normele Federaţiei Internaţionale de Nataţie au impus alegerea unor materiale durabile pentru acoperiş, izolaţii interioare, geamuri tip termopan, instalaţiile de filtrare, grupurile medicale, sanitare şi vestiare, zugrăveli etc.
 
Aceleaşi reguli stricte au trebuit urmărite şi în ceea ce priveşte dimensiunile bazinelor şi dotările acestora, fiind necesare filtre de răşină, membrane bazale speciale, panouri din inox laminate la cald cu PVC, iluminare subacvatică, halogen sau schimbătoare de căldură cu plăci din oţel inox. Întreaga investiţie se ridică la aproximativ cinci milioane de euro.
 
 
 
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.