Uriaş zacământ de uraniu descoperit în China

0
 
Un zăcământ gigantic de uraniu a fost descoperit în nord-vestul musulman al Chinei, în regiunea  Xinjiang (foto). Cea mai recentă descoperire a geologilor de la Beijing întăreşte importanţa strategică a acestei regiuni, care ocupă o şesime din întreaga Chină.
 
Zăcământul, 10.000 tone de uraniu, a fost localizat în bazinul Yili, din apropierea frontierei cu Kazahstanul şi va fi principalul din China. Inginerul Wang Cheng a declarat că acest zăcământ va aduce 300 miliarde de yuani, echivalentul a aproximativ 40 miliarde dolari.
 
China National Petroleum Corporation (CNPC) a anunţat că în acest an oleoductul din Xinjiang îşi va creşte cu 150.000 de tone producţia de petrol, aducând-o la 12,32 milioane. Statisticile companiei petroliere naţionale vorbesc clar: din 2004 până în prezent, 29 miliarde metri cubi de gaze naturale au fost transferate din Xinjiang pentru a satisface nevoile energetice şi a sprijini dezvoltarea industrială.
 
Cu toate acestea, Xinjiang – locuit de 8 milioane de uiguri şi 10 milioane de imigranţi de etnie han – rămâne într-o stare de înapoiere pronunţată. Ţăranii uiguri câştigă în medie echivalentul a 200 de dolari pe an.
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.