Medierea conflictului de muncă de la ArcelorMittal a eşuat

 
Prefectul de Galaţi, Mihai Capră, a mediat (marţi seara, 15 aprilie 2008) conflictul de muncă apărut între Sindicatul Solidaritatea şi administraţia combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi, acţiune care s-a soldat cu un eşec.
 
Discuţiile dintre cele două părţi au vizat atât măsurile pentru asigurarea securităţii oamenilor şi echipamentului pe timpul grevei, cât şi revendicările salariale.
 
Administraţia combinatului le-a solicitat greviştilor să asigure funcţionarea la parametrii normali a bateriilor de cocsificare, pentru că există pericolul unei explozii, care poate genera zeci de victime atât în combinat, cât şi în afara acestuia.
 
A fost explicat faptul că în schimburi acţionează doar şase dintre cei 18 cocsari, ceea ce face ca evacuarea cocsului să se realizeze doar cu un pilot pe oră, deşi normal ar fi 2,9 piloţi pe oră. Prin scăderea nivelului de evacuare a cocsului, se poate aspira aer prin gurile bateriilor şi forma amestecuri explozive.
 
Administraţia a cerut ridicarea nivelului de evacuare de la 30 la minim 40%, pentru a fi eliminat pericolul de explozie.
 
Reprezentanţii Sindicatului Solidaritatea nu au garantat că aceste cerinţe vor fi îndeplinite, dar au sugerat că nivelul de evacuare poate ajunge şi la 100%, dacă revendicările salariale vor fi îndeplinite.

 
În ceea ce priveşte revendicările salariale, administraţia şi-a menţinut oferta de creştere de 9,5% atât a salariului, cât şi a bonusurilor şi sporurilor, iar sindicatul a rămas pe poziţii şi a cerut dublarea acestora.
 
"Având în vedere că am reuşit să-i pun faţă în faţă, medierea a fost un succes, dar faptul că nu am reuşit să rezolvăm problema este un eşec. Dar vorba aceea: cel mai lung drum începe cu primul pas", a declarat prefectul Mihai Capră.
 
La rândul său, liderul Solidarităţii, Gheorghe Tiber, care a negat că s-ar fi discutat şi despre revendicările salariale, a declarat că "domnul prefect şi-a făcut treaba ca mediator". "Cei de ArcelorMittal ne-au aburit. Administraţia ne-a cerut să asigurăm securitatea la bateriile de cocsificare că doar asta îi interesează", a spus Tiber.
 
Administraţia ArcelorMittal, prezentă la vârf cu toţi directorii importanţi, în frunte cu directorul general Augustine Kochuparampil, a refuzat să facă orice comentariu.
 
Situaţia juridică a grevei este în pronunţare, Curtea de Apel Galaţi urmând să se pronunţe marţi noaptea dacă greva va fi suspendată, iar Tribunalul Galaţi, miercuri la ora 12,00, dacă greva poate fi declarată nelegală.
 
Dacă miercuri se va ţine mitingul de la poarta combinatului, şi-au anunţat prezenţa şi 100 de muncitori de la Dacia Piteşti.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.