Bugetarii vor primi în continuare tichete cadou

 
Salariaţii din administraţia centrală, locală şi serviciile subordonate vor primi în continuare tichete cadou, au decis, miercuri, în şedinţă membrii Guvernului.

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Camelia Spătaru, a anunţat că Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă care permite rezolvarea unor ambiguităţi din vechea legislaţie cu privire la sursele de finanţare pentru acordarea tichetelor cadou.

"Tichetele cadou vor fi suportate din Legea bugetului pentru bugetarii din administraţia centrală şi din veniturile proprii ale bugetelor administraţiei locale pentru bugetarii din administraţia locală şi serviciile aflate în subordinea lor", a declarat Spătaru.

Potrivit acesteia, pentru adoptarea acestei ordonanţe, Guvernul a avut în vedere două argumente, unul care se referă la "evitarea situaţiilor de discriminare care s-ar fi creat în urma sistării tichetelor cadou pentru personalul din sistemul bugetar", iar al doilea, legat de faptul că în bugetele aprobate pe anul 2008 există sume prevăzute pentru acordarea acestora.

Miercuri, câteva mii de sindicalişti, membri ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), ai Federaţiei Educaţiei Naţionale, Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ "Spiru Haret", au protestat în apropierea Guvernului, exprimându-şi nemulţumirea faţă de faptul că Executivul a emis Ordonanţa de Urgenţă care interzice acordarea tichetelor cadou pentru salariaţii instituţiilor publice.

Adunaţi, la ora 12,00, în zona Institutului de Istorie "Nicolae Iorga" de pe Bulevardul Aviatorilor, sindicaliştii au scandat sloganuri prin care au cerut Executivului să le înapoieze dreptul de a primi tichete cadou şi au afişat pancarte cu mesajele "Vrem tichetele înapoi!" sau "Voi ce tichete primiţi?".

Vicepreşedintele FSLI Mariana Becic îşi exprimase speranţa ca Executivul să modifice ordonanţa amintită în cadrul şedinţei sale de miercuri, precizând că, în caz contrar, colegii săi erau decişi să continue acţiunile de protest, care putea culmina chiar cu blocarea anului şcolar.

Încă de luni, 14 aprilie, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a anunţat că tichetele cadou vor putea fi acordate în limitele prevăzute de bugetul de stat şi în limitele veniturilor proprii ale administraţiei locale.

Parlamentul a adoptat, în mai 2006, legea privind acordarea tichetelor cadou. Actul normativ prevede că tichetele cadou se acordă angajaţilor din cadrul societăţilor comerciale, regiilor autonome, societăţilor şi companiilor naţionale, instituţiilor din sectorul bugetar, unităţilor cooperatiste.

De asemenea, persoanele fizice care încadrează personal pe bază de contract individual de muncă pot utiliza bilete de valoare sub forma tichetelor cadou.

Tichetele cadou (Bonus Ticket) oferite sunt instrumentele optime de recompensare şi motivare suplimentară a salariaţilor în ocazii speciale: de Crăciun, de 1 Martie, de 8 Martie, de Paşte, de 1 Iunie-Ziua Copilului.

Valoarea unui tichet cadou, în conformitate cu prevederile legale, este de 10 lei sau un multiplu de 10, dar nu mai mare de 50 de lei.

 
 
 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.