EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,29 RON
(-0.38%)
GBP
5,38 RON
(-0.75%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(-0.01%)
BYN
1,75 RON
(-0.28%)
CAD
3,16 RON
(-0.09%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,98 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(-0.28%)
CZK
0,18 RON
(+0.12%)
INR
0,06 RON
(-0.11%)

Botoşani: Francezii construiesc un sistem de informaţii pentru situaţii de urgenţă

Cercetători francezi au demarat, joi, la Botoşani, un proiect experimental ce urmăreşte identificarea unui sistem de informaţii prin satelit care să permită comunicarea audio şi video în situaţii de urgenţă între dispeceratele inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă şi unul sau mai multe centre de comandă mobile.

Proiectul Oasis este finanţat de un consorţiu de companii europene şi de Uniunea Europeană, partener fiind Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (IJSU) Botoşani.

'Obiectivul este de a furniza un sistem de informaţii pentru serviciile de urgenţă care să ajute la derularea operaţiunilor de salvare. Sistemul nostru cuprinde instrumentele ce permit vizualizarea hărţii, a imaginilor, a zonei, resursele zonei, precum şi un schimb de informaţii între diferite centre', a declarat managerul proiectului Oasis, Martine Couturier.

Specialiştii în situaţii de urgenţă susţin că un astfel de sistem, care ar putea fi implementat, ulterior, de statul român, va facilita intervenţia în cazul unor calamităţi naturale, pe baza informaţiilor în timp real din zonele afectate.

'Este foarte important să mergi cu un punct de comandă mobil într-o zonă în care nu ai energie electrică şi legături telefonice. Acest sistem asigură comunicarea prin satelit şi suportul pentru luarea deciziei', a afirmat şeful IJSU, colonelul Radu Anton.

Proiectul se va finaliza la sfârşitul lunii mai, când cercetătorii francezi vor testa sistemul de comunicaţii.

 

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata