Poluarea Dunării ameninţă calitatea apei potabile

 
Uniunea Europeană şi alte câteva organizaţii importante care se ocupă de problemele Dunării fac apel către ţările riverane să prevină pagubele "ireversibile" asupra acestui fluviu, avertizând că o creştere a nivelului poluării ar putea pune în pericol apa potabilă folosită de aproximativ 80 de milioane de oameni, transmite Voice of America (VOA) din Budapesta.
 
Organizaţii importante preocupate de Dunăre şi Uniunea Europeană sunt din ce în ce mai preocupate de viitorul celui mai lung fluviu din UE, care izvorăşte din Germania şi străbate 10 ţări înainte de a se vărsa în Marea Neagră.
 
La Budapesta, oficialii au făcut apel către toate ţările riverane să prevină ceea ce ei consideră a fi un efect dăunător ireversibil asupra Dunării şi să pună capăt cât mai repede poluării.
 
Cesare Bernabei, coordonator al direcţiei generale de transport şi energie din cadrul Comisiei Europene, a declarat pentru VOA că, fără măsuri radicale de îmbunătăţire a sistemului ecologic al Dunării, rezervele de apă potabilă de care beneficiază aproximativ 80 de milioane de oameni ar putea fi puse în pericol.
 

"Toate acestea trebuie revizuite cu siguranţă. Nu mai putem gândi că apa este ceva ce avem (oricum)", a subliniat oficialul european. "Peste tot există o preocupare tot mai mare în ceea ce priveşte rezervele de apă, mai ales în această zonă care este destul de populată".
 
O altă problemă nerezolvată o constituie poluarea cauzată de bombardamentele NATO din Serbia, în 1999, potrivit lui Milovan Bozinovic, preşedinte al Comisiei privind Dunărea, cu sediul în Budapesta, care promovează navigarea gratuită pe acest fluviu. El susţine că substanţele chimice provenite de la fabricile bombardate poluează în continuare apele Dunării: "O parte din (actuala) poluare este o consecinţă a bombardării acestor instalaţii, fără a lua în considerare consecinţele cu care s-au confruntat ţările din josul Dunării, după Serbia, Bulgaria, România, dar şi Marea Neagră".
 
Poluării i se adaugă creşterea rapidă a numărului de vapoare care se deplasează pe Dunăre. Cifrele oferite de UE arată că, din cauza faptului că majoritatea ţărilor europene sunt traversate de Dunăre, transportul naval s-ar putea dubla în următorii 10 ani.
 
Oficialii au convenit că folosirea unor tehnologii moderne de transport şi limitarea poluării industriale vor contribui la refacerea ecosistemului Dunării. Dar ei avertizează că acest efort va fi împiedicat de schimbările care vor avea loc pe cursul fluviului, cu scopul de a controla inundaţiile şi de a obţine electricitate.
 
Philip Weller, secretar general al Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea, a declarat: "Prin activităţile lor, oamenii au încercat să comprime şi să constrângă fluviul şi este clar că această strategie a dus la probleme ecologice, crescând riscul inundaţiilor".
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.