Scientologia cumpără Hollywood-ul

 
Biserica Scientologică, nu numai că se foloseşte de celebrităţi ale cinematografiei, dar a şi investit zeci de milioane de dolari în restaurarea clădirilor emblematice ale acestei mecca a filmului.
 
Puţine religii sunt atât de bine ancorate la Hollywood precum scientologia: vedete precum Tom Cruise, John Travolta sau Juliette Lewis sunt reprezentanţii săi cei mai cunoscuţi. Tot în Los Angeles se află şi nucleul congregaţiei întemeiate de scriitorul L. Ron Hubbard cu manualul său tezist Dianetica/Scientology, notează ziarul El Pais. Între imobilele pe care biserica preconizează să le restaureze se numără şi spitalul Cedars of Lebanon.
 
La Holywood şi-a deschis pentru prima dată porţile prima biserică a Scientologiei. Şi, deşi azi lăcaşurile acestei congregaţii se regăsesc în 125 de ţări, la Hollywood se află temelia sa. Şi este bine îngrijită. La sfârşitul anilor ’70 Scientologia a contribuit la renaşterea legendarei mecca a filmului, nu doar prin atragerea în rândurilor sale a unor actori cunoscuţi, ci şi prezervând clădirile sale emblematice.
 
"Bijuteria" coroanei este Château Elysee, un monumental edificiu construit în 1928 în formă de castel prin care s-au plimbat odinioară paşii lui Katharine Hepburn, Errol Flynn, Cary Grant sau Humphrey Bogart, şi care din 1973 este centrul nevralgic al scientologiei rebotezat în Celebrity Centre.
 
Aflată pe bulevardul Franklyn, la mică distanţă de teatrul Kodak – unde se decernează Oscarurile – clădirea este pe cât de maiestuoasa pe atât de enigmatică. Nu este singura sa investiţie imobiliară. Cea mai bună dovadă a implantării sale este mega-afişul instalat în vârful zgârâie norilor de la nr.6724 de pe bulevardul Hollywood. În total peste zece clădiri din Hollywood aparţin Scientologiei.
 
Lista include, pe lângă spitalul "Cedars of Lebanon", în stil art deco; o clădire aflată vizavi de Teatrul Chinez şi transformată în casa de editură a operelor lui Hubbard, sau Banca Guaranty, un imobil de 12 etaje unde Hedda Hoper, legendara cronicară a Hollywood-ul clasic şi-a avut biroul şi devenit acum muzeu dedicat operei şi miracolelor lui Ron Hubbard.

 
Pe lângă motivele sentimentale, există şi alte explicaţii mai pragmatice ale marcantei prezenţe a Scientologiei într-o zonă unde glamour-ul a convieţuit timp de decenii cu igrasia şi deteriorarea marilor studiouri care au abandonat Hollywood-ul în căutare de mai mult spaţiu în alte zone ale Los Angeles-ului. Aşa cum amintesc reprezentanţii acestei credinţe în pagina lor web, Hubbard a văzut mereu o legătură între vechile clădiri şi un viitor mai bun.
 
"Am vrut să investim în trecut pentru a construi un viitor mai luminos şi mai sigur", a fost declaraţia oficială a congregaţiei făcută publicaţiei Los Angeles Business Journal privind lucrările sale de renovare. Alte versiuni arată că în plină renaştere a Hollywood-ului, este o bună investiţie imobiliară cea de a cumpăra clădiri la preţuri scăzute într-o zonă în plin reviriment.
 
Există însă şi unele voci critice privind lucrările de restaurare angajate de biserică mai ales din partea organizaţiilor însărcinate cu prezervarea istoriei arhitecturale a Los Angeles-ului. "Locurile şi clădirile restaurate de ei au aspect de cadavru, prelungind moartea nu viaţa", spune indignat Jason Katsufrakis, născut la spitalul "Cedars of Lebanon".
 
Biserica Scientologică nu este singurul investitor din zonă. Pe lângă complexul Kodak, alte noi clădiri vor reprezenta noua faţă a Hollywood-ului. În curând se va construi un hotel al lanţului de lux W şi se ridică deja spectaculosul Broadway Hollywood, un bloc de apartamente.
 
Zona începe să-şi regăsească aspectul şi trecătorii, veniţi în căutarea vechilor scandaluri. Aşa cum aminteşte Kenneth Anger în cartea sa "Hollywood Babilonia", clădirea Château Elysee ar fi fost construită cu banii milionarului William Randolph Hearst de Eleanor Ince, văduva producătorului Thomas Ince, pentru a-i cumpăra tăcerea în legătură cu zvonurile că magnatului presei l-ar fi ucis pe producătorul filmului mut, după ce l-a descoperit pe acesta în compania iubitei sale Marion Davies. O poveste mereu tăgăduită de familia lui. Acum poveştile sunt legate mai mult de investiţii decât de şantaje.
 
Iată câteva figuri celebre ale Scientologiei. Tom Cruise, actorul este unul din liderii cultului. Circulă tot felul de zvonuri privind poziţia sa înaltă în ierarhia Bisericii. Juliette Lewis, este unul din cazurile cele mai controversate între membrii bisericii, având în vedere că actriţa are propria trupă de rock, Juliette and the Licks şi duce o viaţă nonconformistă. John Travolta, care nu a ezitat să transpună pentru marile ecrane o adaptare a uneia din cărţile lui Hubbard, "Battlefield Earth: A Saga of the Year 3000". Un film foarte prost primit atât de public cât şi de critică.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.