EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,29 RON
(-0.38%)
GBP
5,38 RON
(-0.75%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(-0.01%)
BYN
1,75 RON
(-0.28%)
CAD
3,16 RON
(-0.09%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,98 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(-0.28%)
CZK
0,18 RON
(+0.12%)
INR
0,06 RON
(-0.11%)

Spaghetti, mandoline… Berlusconi

  • Presa germană declară război celui de-al treilea guvern italian de centru-dreapta
 
Până şi contracandidatul lui Silvio Berlusconi, Walter Veltroni i-a telefonat acestuia, după înfrângere, pentru a-l felicita, aşa cum se face în democraţiile funcţionale în care ambele tabere sunt democratice şi se legitimizează pe rând. A devenit Italia o ţară normală? Nici vorbă, susţin saloanele bune europene şi presa care le reprezintă. Mai ales presa germană se face portavoce al acestei poziţii, comentează ziarul italian "L’Opinione".
 
În Germania, guvernul Berlusconi precedent nu a fost digerat. Faptul că "Il Cavaliere" l-a numit în glumă "kapo" pe eurodeputatul socialist Martin Schultz este încă sursă de scandal, la 5 ani de la acel incident nefericit. Comentatorii germani merg însă dincolo de antipatia personală faţă de Berlusconi şi se lansează în comentarii explicit anti-italiene, precum cel publicat de Süddeutsche Zeitung: "Italienii au o slăbiciune faţă de patriarhi şi comendianţi. Berlusconi este şi una şi alta".
 
Acelaşi ziar se încrâncenează asupra alegerii făcute de italieni, apreciată drept contraproductivă şi iraţională din punct de vedere economic: "Berlusconi este suficient de populist pentru a promite reduceri ale impozitelor deşi acestea nu au acoperire".
 
Evident că această politică nu poate funcţiona timp îndelungat, dar italienii sunt convinşi că nu au un viitor, mai notează ziarul. Cotidianul social-democrat german nu-şi explică situaţia decât lansând ipoteza privind psihologia societăţii italiene: "Contrar locurilor comune, italienii au devenit un popor de pesimişti. Cei care se îndoiesc de acest lucru să citească literatura italiană contemporană". Ziarul concluzionează afirmând categoric că "Italia şi-a pierdut alegerile".
 
Această afirmaţie merge mână în mână cu analiza catastrofistă publicată de cotidianul "Handelsblatt": "Din momentul în care Berlusconi a revenit la guvernare, Europa are un aliat în minus. Berlusconi nu este un necunoscut.
 
A guvernat Italia de alte două ori şi este uşor să se prevadă ce turnură va lua politica sa externă. În trecut a fost cu adevărat explicit în exprimarea sentimentelor sale faţă de UE iar linia politică adoptată de guvernul său a prejudiciat realmente Europa".
 
Chiar şi ediţia germană a ziarului "Financial Times" nu îl menajează: "Singurii avantajaţi de victoria sa vor fi Berlusconi însuşi şi clica sa".
 
Revista Der Spiegel, după ce a consacrat un serviciu pre-electoral liderului centrului-dreapta, cu titlul autoexplicativ "Naşul-partea a III-a", după victoria lui Berlusconi şi-a moderat uşor termenii, explicând însă că raţiunile înfrângerii centrului-stânga trebuie atribuite puterii mass-media berlusconiene şi mai ales "susţinătorilor săi, cei care cred încă în ideea că comuniştii sunt capabili de orice".
 
Este firesc să gândească aşa: Germania se consideră încă centrul politic şi economic al Europei, relevă ziarul italian. Nu poate vedea cu ochi buni un lider care, în guvernul său anterior a împrăştiat cărţile şi s-a alăturat rebeliunii Noii Europe de Est împotriva vechilor centre de putere, şi care în plină criză irakiană s-a pus de-a curmezişul intereselor naţionale ale Franţei şi Germaniei. În acea vreme, la Berlin guverna social-democratul Gerhard Schroeder. Oare Angela Merkel, cancelarul democrat-creştin, îi va face pe concetăţenii ei să-şi schimbe impresia?
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata