„Guvernul şi-a luat o perioadă de gândire” în cazul privatizării „Antibiotice”

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat (sâmbătă, 19 aprilie) în cadrul unei conferinţe de presă, la Iaşi, că Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) caută încă cea mai bună formulă de privatizare pentru „Antibiotice” SA, pe care Guvernul să o valideze. Din această cauză, a refuzat să dea un termen la care producătorul ieşean de medicamente va fi scos din nou, oficial, la vânzare.
„Vremurile când privatizările se făceau cu lupte la baionetă cu angajaţii şi managementul în funcţie, au trecut. Guvernul şi-a luat o perioadă de gândire. Căutăm cea mai bună soluţie din care sindicatul să iasă mulţumit, iar Bruxelles-ul să nu aibă nimic de comentat. Iniţial se alesese varianta licitaţiei cu strigare pentru că aceasta era cea mai bine-văzută de Comisia Europeană, însă nu a fost acceptată de toată lumea”, a declarat Varujan Vosganian. Cu toate că, iniţial, considera că privatizarea „Antibiotice” SA „nu este necesară”, acum ministrul şi senatorul de Iaşi este de părere că acest proces este unul util, cel puţin din două privinţe: posibilitatea realizării de investiţii în dezvoltarea unităţii şi extinderea pe noi pieţe de desfacere.
„Acelaşi lucru s-a realizat cu suces prin privatizarea Combinatului Siderurgic de la Galaţi şi a Uzinei «Dacia». Fără aportul celor de la compania franceză de automobile, «Dacia» noastră ar fi murit”, a mai spus Vosganian.

22%, creştere a profitului brut, la finele lui 2007
 
„Antibiotice” SA este unul dintre cei mai importanţi producători români de medicamente generice, deţine nouă linii de fabricaţie şi un portofoliu de 120 de medicamente, în 11 arii terapeutice. Conform ultimelor statistici, „Antibiotice” deţine locul nouă în topul companiilor prezente pe piaţa locală, cu o cotă de 3,1%.
În total vânzări, ponderea majoritară este deţinută de desfacerea pe piaţa internă, cu 211,6 milioane RON, în creştere cu 18,5% faţă de anul 2006. Rezultatele financiare pe anul 2007, publicate pe site-ul societăţii, arată un avans de 17% a cifrei de afaceri, fapt ce a justificat acordarea unei creşteri salariale de 8%. Astfel, la finele anului 2007, valoarea cifrei de afaceri nete a fost de 229.416.000 RON (68.479.000 Euro), în creştere faţă de anul 2006 cu 17%.
Profitul brut a avut, de asemenea, o evoluţie pozitivă, atingând valoarea de 36.618.000 RON, în creştere cu 22 % faţă de profitul brut înregistrat la finele anului 2006, când a fost de 30.074.000 RON. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) deţine pachetul majoritar, însă, din acţionariatul companiei mai face parte şi SIF Oltenia, cu o pondere de 10,1%.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.