„Iaşul a rămas un judeţ de stat”, cu mâna întinsă la Guvern

 
Cu toate că a venit la Iaşi în calitatea de ministru şi reprezentant al statului, Varujan Vosganian, a ţinut (sâmbătă, 19 aprilie 2008) în cadrul conferinţei de presă, organizată în sediul Prefecturii, numai discursuri cu tentă politică, cu scopul de a-i aduce încă un mandat de senator şi, dacă se poate, un nou portofoliu în viitorul Guvern. Acesta a bătut monedă pe faptul că Iaşul a rămas codaş la investiţiile private şi se comportă ca un bastion de netrecut în ceea ceea ce priveşte deschiderea administraţiei locale către mediul de afaceri.
 
"Iaşul nu a intrat în post-tranziţie. Avem atât la nivelul salariilor, cât şi la nivelul investiţiilor o pondere a sectorului public cel puţin neliniştitoare. În Iaşi, statul rămâne cel mai mare acţionar, angajator şi investitor. Dacă este să luăm în detaliu lista cu cei mai mari angajatori din judeţ, pe primele 10 locuri se află numai instituţii sau societăţi de stat, dintre care locurile 9 şi 10 sunt reprezentate de «Fortus« şi «Antibiotice», cu un statut mai special şi provizoriu", a punctat ministrul economiei Varujan Vosganian.
 
Pe primele trei locuri se află Inspectoratul Şcolar Judeţean, cu 13.500 de angajaţi, Sănătatea cu 9.500 de angajaţi, Regionala de Poştă cu 3.200 de salarianţi, urmând CFR, Direcţia de Asistenţă Socială cu 2.750 de persoane în plată şi apoi Universitatea Tehnică şi Universitatea "Al. I. Cuza".
 
"După cum se poate vedea nu este nici una care să aducă bani la buget. Cel puţin primele două, învăţământul şi sănătatea, sunt foarte mari consumatoare de fonduri", a mai precizat şeful finanţelor din România.  
 
Vosganian a promis 55 milioane euro pentru Aeroportul Iaşi
 
Mai mult, din primele 25 de societăţi din judeţ, luate ca şi număr de angajaţi, 18 sunt de stat, iar celelalte 7 sunt foste întreprinderi de stat care au fost privatizate. "Nu avem nici un mare investitor nou în primii 25 de angajatori din tot judeţul. Se poate spune că Iaşul este în continuare un judeţ de stat.
 
De asemenea, parteneriatul între administraţia locală şi mediul de afaceri este ca şi inexistent. Dacă este să luăm drept exemple alte judeţe din regiune, fără a mai merge spre vestul sau sudul ţării, vedem că, la Suceava sau la Neamţ, mediul de afaceri este mult mai bine reprezentat", a afirmat Vosganian.
 
Cu toate acestea, ministrul a admis că o ramură a economiei ieşene, construcţiile, a cunoscut o evoluţie spectaculoasă şi a crescut cu 55%, fapt ce situează Iaşul pe locul trei în ţară în acest sector.
 
După ce a reluat tema sa preferată în care se plânge de faptul că autorităţile locale nu s-au implicat în rezolvarea problemei Aeroportului Internaţional Iaşi, ministrul Finanţelor a promis solemn că, până la sfârşitul acestui mandat, va acorda 55 milioane de euro pentru modernizarea pistei, în mai multe tranşe succesive. Prima dintre acestea, în valoare de 15 milioane euro, urmează a intra în plată, după definitivarea demersurilor legate de regimul proprietăţii asupra terenurilor pe care va fi extinsă pista.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.