„Abrom” Bârlad a intrat în portofoliul omului de afaceri băcăuan Ionel Maftei

 
SC "Vigotex" SA Bârlad a cumpărat prin licitaţie 18 active ale societăţii vecine, fabrica de produse abrazive "Abrom" Bârlad, intrată în faliment.
 
Activele au fost achiziţionate în timp, prin concursuri de oferte organizate de lichidatorul judiciar "Management Reorganizare Lichidare" Iaşi, cu suma totală de 7,2 milioane RON.
 
Preţul se situează la mai puţin de jumătate faţă de nivelul la care au fost evaluate activele "Abrom" anul trecut, preţul de vânzare iniţial fiind de aproape 16 milioane lei.
 
Principalul activ este hala de producţie, achiziţionată cu 4,1 milioane RON, la care se adaugă terenul din curtea fabricii şi alte clădiri anexe. Omul de afaceri băcăuan Ionel Maftei, patronul "Vigotex", ne-a declarat faptul că intenţionează să menţină obiectul de activitate al fostei "Abrom" şi că a demarat o serie de studii de piaţă în acest sens.
 
"În acest moment lucrăm cu firme de consultanţă la programul de investiţii pentru a putea repune în activitate fabrica de corpuri abrazive din Bârlad. Aceasta deţine aproximativ 10.000 de produse în portofoliu, multe dintre ele brevetate şi înregistrate la OSIM, pentru care am preluat drepturile de proprietate.

 
Din păcate va trebui să renunţăm la unele dintre produse pentru a ne axa pe acelea care pot fi profitabile pe piaţă. În acest scop, am angajat specialişti pentru a efectua studii de piaţă şi pentru a purta discuţii cu posibilii beneficiari care ne vor cumpăra produsele", a afirmat Ionel Maftei, managerul SC "Vigotex" SA Bârlad.
 
De la 400 de tone/ lună, "Abrom" a scăzut la o producţie de 10 tone/ lună
 
În perioada sa de glorie, "Abrom" Bârlad a fost principalul concurent al liderului naţional "Carbochim" şi deţinea aproximativ 12% din cota de piaţă. "De la o capacitate de producţie de 400 de tone pe lună, «Abrom» ajunsese anul trecut la 10 tone pe lună ceea ce a dus la pierderea clienţilor şi a cotei de piaţă. Pentru ca să fie din nou profitabilă, secţia de produse abrazive trebuie să ajungă la 50-60 de tone pe lună. Problema este că va fi foarte greu să reintrăm pe  piaţa de desfacere a produselor", a mai comentat Maftei.
 
Acesta a mai arătat că dacă s-ar lua în calcul un profit mediu de 5%, investiţia s-ar amortiza în aproximativ 10 ani. În consecinţă, omul de afaceri băcăuan nu are previziuni prea optimiste cu privire la societatea achiziţionată.
 
Cu toate acestea, având în vedere că şi-a mărit domeniul imobiliar din Bârlad cu câteva hectare de teren în intravilan, gard în gard cu fabrica sa de confecţii, la un preţ de două ori mai mic decât valoarea acordată iniţial de evaluator, nu se poate spune că a făcut o afacere proastă. Ionel Maftei, mai deţine în portofoliu, printre altele, societăţile "Robinete Industriale", "Metalbac&Farbe" SA, iar în 2006 a fost inclus în TOP 300 al celor mai bogaţi români.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.